Aktuális cikkek

Óriási konzervgyári fejlesztés

A GLOSTER Zöldség – Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 764,52 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert a „Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása” tárgyú pályázati kiíráson, melynek eredményeképpen 1,298 milliárd forintból a máriapócsi gyár konzervgyártási technológiájának innovatív fejlesztése valósul meg.

A GLOSTER Zöldség – Gyümölcs Feldolgozó és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság több mint húsz éve van jelen a piacon különböző sajátgyártású üveges zöldség és gyümölcs konzervekkel. A fő termékcsoportjai a csemege uborka, paradicsomos termékek, paprikafélék, salátafélék, befőttek. Évente közel 20 millió üveg terméket állít elő. Működésének középpontjában folyamatosan a kiváló minőség, a maximális élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem, valamint a vevői igényeknek való megfelelés áll.

Az egyre szigorodó élelmiszerbiztonsági követelmények és az élelmiszerekkel szemben támasztott vevői igényeknek megfelelően a vállalkozás csak úgy tudja piaci pozícióját megőrizni, megerősíteni, ha folyamatosan keresi, kutatja azokat a feldolgozási technológiai megoldásokat, amelyekkel a termékek megbízhatóbbak, eltarthatóbbak, magasabb beltartalmi értékűek és jobb minőségűek lesznek a versenytársakénál.

Ehhez kapcsolódva Széchenyi 2020 program keretében jelen projekt során olyan komplex konzervgyártási technológiai sor kerül kifejlesztése, amelynek révén megvalósítható, hogy a technológiai folyamat során a töltőanyag a lehető legnagyobb mértékben megőrizze eredeti tulajdonságát, élvezeti- és tápértékét, így kifejezetten annak állaga, íze és ezáltal a konzerv minősége mindig kiváló legyen.

A fejlesztés eredményeként olyan konzervgyártási technológiát fejlesztenek ki, ami során a tartósításhoz nem kerül alkalmazásra tartósítószer, vagy egyéb mesterséges adalékanyag, a tartósítás a legkorszerűbb vákuumzárási és hőkezelési eljárással valósul meg.

Az alapkőletételt megelőző sajtótájékoztatón Kegye László ügyvezető-tulajdonos elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetően a vállalat 78 munkahelyet tud megőrizni, továbbá 8 létrehozott K+F munkahelyet teremt, s az idénymunkásokkal együtt több mint 200 főnek tud folyamatos megélhetést biztosítani. A technológia az országban, de Európában is ritkaságszámba megy, az előzetes kísérletek jól sikerültek, az előzetes prototípusok bíztatóak voltak a tesztelések során.

Dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy a Gloster Kft. egyike azon térségi konzervipari cégeknek, amelyek 1998-ban jelentős támogatást kaptak ahhoz, hogy talpraálljanak, de az egyetlen ezek közül, amely az utolsó fillérig vissza is fizette ezt a kölcsönt. Régóta figyelemmel kíséri a kft. munkásságát, és örömmel tapasztalja, hogy nem csak az üzemben dolgozóknak, hanem a számos háztáji beszállító gazdálkodónak is biztosítani tudja a megélhetését.

Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere azt emelte ki, hogy a cégnek száz százalékban magyar tulajdonosa van, így nem függ a multiktól, s a sikeres vállalkozás jelentős adóbevételeit sem viszi külföldre, hanem a város fejlesztésére költhetik.

További fotók: www.facebook.com/Magyar-Mezsgye

T.S.

Hozzászólás a cikkhez