Aktuális cikkek

Tájékoztató a növényvédelmi gépek kötelező vizsgáztatásáról

A növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010 (IV.23.) FVM rendelet módosítása idéntől több ponton is jelentős változásokat hozott – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Igazgatóságának megyei elnöke.

Ezek közé tartozik egy európai uniós irányelvnek (2009/128/EK) való megfelelésként bevezetett intézkedés, amely a permetezőgépek rendszeres műszaki ellenőrző felülvizsgálatát írja elő.

A gépek felülvizsgálatának jelentősége nem kérdőjelezhető meg. A megalkotott hazai felülvizsgálatról szóló jogszabály azonban az említett eszközök rendkívül alapos vizsgálatát írja elő. Ez azonban szakmailag nem indokolt, hiszen a gazdaságos termelés érdekében a növényvédelmi gépek jó karban tartásában, rendeltetésszerű és hatékony működésében alapvetően maguk a gazdálkodók is érdekeltek, többek között a növényvédelmi készítmények magas árai miatt is.

Éppen a fentiek okán a NAK tárgyalásokat kezdeményezett a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával és a Minisztériummal.

Fentiek alapján a NAK azt javasolja a gazdálkodóknak, hogy – mivel azt a határidő is lehetővé teszi –, várakozzanak növényvédő gépeik vizsgáztatásával a NAK értesítéséig.

Hozzászólás a cikkhez