Aktuális cikkek

Drótféreg előrejelzés

Gondoljon a jövő évre és védekezzen!

A 2013-ban érvénybe lépett neonikotinoid rovarölő hatóanyagokkal történő csávázást és talajfertőtlenítést szabályozó 485/2013/EU rendelet óta az idei év már a harmadik aktuális szezon volt a kukorica és napraforgó, majd repcetermesztők esetében, amikor elmaradt a jelentős és biztos védelmet garantáló felszívódó hatóanyagok védekezésre történő alkalmazása.

1. ábra – A drótféreg komoly kártételt és kipusztulást okoz a napraforgóban (Fotó: Farkas, I., 2016. 05. 18.)

1. ábra – A drótféreg komoly kártételt és kipusztulást okoz a napraforgóban (Fotó: Farkas, I., 2016. 05. 18.)

A 2 éves felfüggesztés időtartama 2015. december 1-jén lejárt, ennek ellenére az EU részéről még mindig nem született meg tényleges határozat és álláspont ezen típusú hatóanyagok további felhasználását illetően. A szabályozás negatív következményét a termelők – mondhatjuk azt –, az idei 2016-os évben érezhették igazán. A szabályozás utáni 3. évben – régiónként eltérő mértékben – a kedvező időjárási tényezők is hozzájárultak egy igazán erős „drótférges” évjárat kialakulásához.

A hatékony csávázási lehetőség hiányának következményeként a 2016-os év volt az első, amikor már a napraforgó termesztők is komoly talajlakó (drótféreg) kártételekről számoltak be (1. ábra).

Június elején több termelőtől érkezett visszajelzés, hogy a nem talajfertőtlenített területeken nagyon jelentős a drótféreg kártétel, amely ebben a stádiumban sajnos már visszafordíthatatlan folyamat (2. ábra).

2. ábra – Nem talajfertőtlenített területen a drótféreg kártétel súlyos tőszám veszteséget okoz (Fotó: Varga, Zs., 2012.05.13.)

2. ábra – Nem talajfertőtlenített területen a drótféreg kártétel súlyos tőszám veszteséget okoz (Fotó: Varga, Zs., 2012.05.13.)

Mi is történt valójában? A relatív száraz áprilisi időszakot májusban egy nagyon csapadékos és hűvösebb periódus váltotta fel, majd május utolsó napjaiban a jelentős hőmérséklet-emelkedés is megérkezett. A nedvesség és megfelelő talajhőmérséklet meghozta a drótférgek erősebb kártételét. A drótférgek különböző pattanóbogarak lárvái, amelyek fajtól függően 2–5 éves fejelődésmenetűek, effektíve a populáció növekedésével évről évre potenciális és kifejezetten veszélyes kártételi veszélyforrást jelentenek minden szántóföldi növénytermesztőnek.

A talajlakók elleni védekezési stratégiában a következő szempontokat szükséges figyelembe vennünk:

  1. Talajfertőtlenítés elvégzésére erős gőztenzióval rendelkező, gázosodó hatóanyagot alkalmazzunk. Erre a célra a legmegbízhatóbb hatóanyag a széles körben használt klórpirifosz. A Kentaur 5 G talajfertőtlenítő mikrogranulátum hatóanyaga 50 g/kg klórpirifosz, amely kontakt gyomor és gázosodó idegméreg. A növénybe nem szívódik fel, gázképződésével fejti ki hatását. A Kentaur 5 G talajfertőtlenítő granulátum kukorica, napraforgó, burgonya, zöldségfélék esetében rendelkezik okirattal 8-10 kg/ha-os dózisban, vetéssel egy menetben, a sorba kijuttatva. A kijuttatás helyén talajnedvesség hatására gázosodik, az ott előforduló talajlakó kártevőket elpusztítja. Szakmai és gazdaságossági szempontból is nagyon jó megoldás!
  2. A talajlakó kártevők ellen a legjobb eredmény a talajfertőtlenítő szer (Kentaur 5 G) és a mikrogranulált starter műtrágya (Radistart Turbo, Radistart Algit) együttes alkalmazásával érhető el. A 2015-ös év nagy sikerű szakmai áttörése volt a Kentaur 5 G talajfertőtlenítő szer valamint a Radistart Algit starterműtrágya 1:1 arányú keverékének bevezetése. A termelők a keveréket a bevezetése óta 20 kg/ha-os dózisban nagy elégedettséggel alkalmazták. A Kentaur 5 G kiváló rovarölő tulajdonsága és a Radistart Algit kiváló biológiai hatásának köszönhető gyors kezdeti fejlődés kielégítő védelmet biztosít a talajlakó kártevőkkel szemben.
Ezen szempontokat figyelembe véve minden szakmai fórum és minden szakmai kiadványban nyomatékosan felhívjuk a kollégák figyelmét arra, hogy érdemes az adott területek talajlakó fertőzöttségét felmérni és előrejelezni a következő évi kapás kultúrára veszélyt jelentő drótféreg egyedszámot, ugyanis 2–5 db/m2 drótféreg fertőzöttség már feltétlenül talajfertőtlenítési technológia alkalmazását vonja maga után. Az előrejelzést már most augusztus végén és szeptember hónapban (mielőtt a talajhőmérséklet jelentősen csökkenne) érdemes elvégezni a hátrahagyott gabonatarlókon. Az előrejelzést megoldhatjuk a jól ismert búzacsomós módszerrel, de saját magunk otthon is készíthetünk drótférgek gyűjtésére alkalmas csalétekgolyókat.

Dr.Varga Zsolt

FMC/Cheminova Magyarország Kft.

Hozzászólás a cikkhez