Aktuális cikkek

Fajtaválasztás a gyümölcstermesztésben, avagy…

… Úttörőnek lenni jó!

A gyümölcstermesztésben a technológia egyik legfontosabb eleme maga a fajta. Egy korán termőre forduló, rendszeresen és bőven termő, ellenálló, mutatós, finom és jól tárolható fajtával magas hozamokat, alacsony önköltséget – végül pedig magas jövedelmezőséget érhetünk el. A fajtaválasztás hosszú távra szóló döntés érdemes tehát körültekintően eljárnunk, mikor gyümölcsültetvényünk alapvető technológiai eleméről – a fajtáról – döntünk. Az alábbiakban a Holland Alma Kft. termelésvezetőjének – Babicz Szabolcsnak – gondolatait olvashatjuk a fajtanemesítésről, illetve az új fajták honosításáról.

A Galerina fajta

A Galerina fajta

Egy fajtának alapvetően két fél kívánalmainak kell megfelelni. A termelő szempontjából azok az értékmérők fontosak, amelyek a termékenységgel, és a könnyű termeszthetőséggel kapcsolatosak. Ilyenek a hozam, gyümölcsméret, de mostanában leginkább a betegségekkel szembeni ellenállóképesség értékelődik fel. A fogyasztó szempontjából elsődleges az íz, a tetszetős küllem és a minél alacsonyabb növényvédőszer maradvány. A termelők és a fogyasztók érdekei tehát több ponton kapcsolódnak. A legszorosabb kapcsolódási pont termelő és fogyasztó között a betegség ellenálló képesség. A termelőnek ez kevesebb növényvédelmi fordulót, azaz alacsonyabb költségszintet, a fogyasztónak pedig egészségesebb gyümölcsöt jelent. Éppen ezért a gyümölcsnemesítés legdinamikusabban fejlődő területe a rezisztencianemesítés; melynek eredményeképp sok száz ellenálló gyümölcsfajta jelent meg az elmúlt évtizedben.

A nagy kínálatban azonban nehéz eligazodni, mert az ellenállóképesség még csak egy a fajtákkal szemben támasztott követelmények közül. Annak érdekében, hogy a fajtaválasztás során a hazai termelők ne zsákbamacskát vegyenek, a Holland Alma Gyümölcsfaiskolánál 2008-ban egy nagyszabású technológiai kutatásba kezdtünk, melynek elsődleges célja az, hogy megvizsgáljuk: a hazai és külföldi nemesítésű betegség ellenálló fajták hogyan viselkednek üzemi körülmények között. Vizsgálataink kezdetben csak almára irányultak, de időközben kiterjesztettük csonthéjasokra is. Vizsgáltuk és vizsgáljuk, hogy milyen a fák növekedési erélye különböző alanyokon, hogyan reagálnak az egyes metszési beavatkozásokra, milyen habitusú koronát nevelnek. Milyenek a megporzási és termékenyülési viszonyaik, mikor fordulnak termőre, alternálnak e, vagy rendszeres és bő termést hoznak. Fontos tudnunk továbbá, mennyire fagyérzékenyek, mennyire hajlamosak perzselődni, hullani, milyen a színeződési hajlamuk és gyümölcsméretük; hogyan viselkednek a tárolás során. De nagyon fontos tudni azt is, hogy reagál ezekre a fogyasztó, mit szól hozzájuk a piac. Egy katalógusban ezek soha nincsenek pontosan leírva, egy kiállításon látható kipolírozott gyümölcsből nem következtethetünk ezekre a tulajdonságokra. Végül pedig nem tudhatjuk azt, hogy ezek a gyümölcsök hogyan fognak vizsgázni a mi magyar termőhelyi adottságaink között. Ezért kezdtük el ezeket a vizsgálatokat.

Tevékenységünk első kézzel fogható eredménye a Naturalma Program öt fajtája a Luna, Siruis, Orion, Rozela és Red Topaz voltak, melyek telepítését a jelenlegi pályázati rendszer plusz ponttal jutalmazza. Ezekre a Naturalma márkanév alatt sorakozó fajtákra termelési rendszert hoztunk létre, amely egységes technológián alapszik, tanácsadási, marketing, elemeket is tartalmaz. A Luna, Sirius, Orion, Red Topaz és Rozela fajták idén lettek államilag elismert fajták Magyarországon. Ezen fajták honosításakor a kimagasló termesztési érték mellett a fogyasztók véleményét súlyozottan vettük figyelembe. De fajtahonosító munkánk nem állt meg ezen a ponton.

A fajtákról szerzett tapasztalatokat azonnal és direktben adjuk közre a termelőknek heti rendszerességgel megtartott bemutatóinkon. Tapasztalatainkat a nemesítőknek is átadjuk, hogy legyen visszacsatolásuk a fajták üzemi körülmények közötti teljesítőképességéről. Ezt ők azzal hálálják meg, hogy tesztelésre megkapjuk a legígéretesebb fajtajelölteket is. Egy-egy fajta megjelenését 10–15 év munka előzi meg. Mire a jelöltből valódi fajta válik, nekünk már 3–5 éves termelői tapasztalatunk van vele, tehát biztosan a legjobb tanáccsal szolgálhatunk a termelőknek.

A Naturalma fajtakör hamarosan új fajtával bővül, ez pedig nem más, mint az Allegro. Az Allegro leghamarabb 2017 végén lesz kapható Magyarországon, igaz akkor is csak korlátozottan. Egy igazi hiánypótló fajta lesz a piacon, ugyanis a mellett, hogy varasodás és lisztharmat ellenálló olyan időszakban érik, mikor nincs igazán mutatós és ízletes friss alma a piacon. Az Allegro ugyanis három-négy héttel a Gála klónok előtt érik és már július közepétől szedhető. Fája gyenge növekedésű, korán termőre fordul és rendszeresen terem. A gyümölcs intenzív pirosra színeződik és két-három menetben szedhető. Hullásra közepesen hajlamos, viszont gyümölcse nem reped a Gálával ellentétben. A fajta nem alternál, rendszeresen terem. Metszése egyszerű ritkításból és ifjításból áll. A gyümölcshús roppanós, magas létartalmú. Nem megszokott nyári almáról van szó! A magas cukortartalom magas savtartalommal párosul, ami rendkívül üde ízt kölcsönöz a gyümölcsnek. Meglepően jól tárolható, normál hűtőből elővéve december–januárban még élvezhető a gyümölcse. 2017 őszétől a Naturalma márka égisze alatt már kaphatóak lesznek az első oltványok! Az Allegro mind küllemében, mind ízében, mind termesztési sajátosságaiban érdemesült arra, hogy a Naturalma brand fajtái közé soroljuk.

Az Allegro mellett további két rezisztens újdonságról is szót kell ejteni, amelyek nem tartoznak a Naturalma brandhez ezek pedig a Galarina és a Galiwa fajták. Az Allegro mellett ezekről is már négy éves termelői tapasztalatunk van. A Galarina egy Gala x Florina keresztezés eredménye. A Florinától rezisztenciát örökölt, a Gala szülő pedig javított a Florina ízén és megjelenésén. Úgy tudnám összefoglalni, hogy egy „javított Florina”, gyengébb növekedéssel, kedvezőbb termékenységi hajlammal, tetszetősebb megjelenéssel. A Florinát a mai napig nagyon sokan termelik kettős hasznosítású fajtaként. Nálunk a keleti határszélen a román vásárlók körében kedvelt fajta. A Galarina már egy igényesebb piac fajtája is lehet. A fajtát M9-es és MM106-os alanyon is teszteltük. Okóber 5-10 között szedhető, hullásra nem hajlamos, jól tárolható fajta. A rendszeres termésekhez a túlterhelt években vegyszeres termésritkítás szükséges. A benzil adenines ritkítási kísérletekben a közepesen könnyen ritkítható fajták közé soroltuk.

A Galiwa egyik szülője szintén a Gála de a Gálával ellentétben nem augusztusi, hanem egy szeptember közepén érő, jól színeződő és rendkívül jó ízű, közepes, vagy nagy mérettel jellemezhető almáról van szó. A gyümölcs különösen dekoratív és rendkívül zamatos. Normál tárolóban februárig őzi meg kimagasló élvezeti értékét. Fája közepes/gyenge közepes növekedési erélyű, nagyon könnyen alakítható orsó koronát nevel. Termőrészei „beszédesek”, termőrügyei kifejezettek, metszés során könnyű beállítani a közel optimális rügyterhelést. M9-es alanyon vegyszeres ritkítást igényel! Nagyon igényes fogyasztói piacok fajtája. Teljes mértékben rezisztens mind varasodásra, mint lisztharmatra, tűzelhalásra sem fogékony.

Az előzőekben felsorolt fajták kizárólagos szaporításával és forgalmazásával Magyarországon és néhány más szomszédos országban is a Holland Alma Kft rendelkezik.

A rezisztens étkezési csoporton kívül érdemes megemlíteni, hogy mi is elkezdtük néhány felkapott sikerfajta szaporítását, mint például a Red Jonaprince, Red Idared, vagy a Jeromine. A Red Jonaprince egyre többször látható a boltok polcain és a piacokon, bár ezen gyümölcsök többsége sajnos nem hazai, hanem lengyel előállítású. Véleményem szerint ez az egyik legszebb és legfinomabb Jonagold klón, ha nem rezisztens étkezési alma ültetvényt létesítenék most, ez a fajta biztosan szerepet kapna a szortimentben – mondta Babicz Szabolcs. Mivel triploid fajtáról van szó, oda kell figyelni a megporzási viszonyokra, nem szabad blokkosan telepíteni! Érdekes alanykombinációs kísérletekbe állítottuk be a Red Jonaprince-t, melynek eredményeit a csobádi kísérleti és bemutató kertünket látogató termelők már ismerik, a többiek számára pedig a közeljövőben egy képes beszámolóban tesszük elérhetővé.

A Red Idared egyre keresettebb a jobban színesedő piros fajták közül. Termőképessége a Idaredhez hasonló és termesztési értéke is ahhoz áll közel. Mi a francia eredetű klónját szaporítjuk.

A Jeromine egy sötétbordóra – majdnem feketére – színeződő starking-típusú alma, de lényegesen eltér a spur-típusú almák mindegyikétől. A RedChief/SuperCheif vonalra jellemző rövid ízközök már nem jellemzők a Jeromine-ra! A Jeromine közepes növekedési erélyű fajta és ezzel is kiemelkedik a starking típusú almák közül. A red delicious („piros-delicsesz”) vonal legtermékenyebb, leginkább színesedő és legnagyobb gyümölcsméretű fajtájáról van szó. Ennek az alaknak és megjelenésnek külön rajongói köre van a piacon, akiknek az igényeit ki kell elégíteni. Ezt az erős piaci igényt akár magasabb árral is megerősítik a fogyasztók.

A Topend Plus

A Topend Plus

Az almák mellett számtalan csonthéjas fajtát is vizsgálunk. Évek óta kizárólagos szaporítói és forgalmazói vagyunk a „szuperszilva”-ként is elhíresült Topend Plus fajtának. Ez a szuperkésői (október eleje) és szuperédes (brix 24-26,5) fajta néhány év alatt hihetetlen karriert futott be Magyarországon is. Aki termőben látja, nem kell győzködni a fajta előnyi mellett. Sharkatoleráns, rendkívül bőtermő, hatalmas gyümölcsű fajta. Fáját akár orsóra is nevelhetjük, de váza koronákon is jól terem. Növekedési erélye közepes, fája könnyen alakítható, Gyümölcse a méret és az íz miatt a friss piacon igen keresett, a hazai kereskedők és fogyasztók már ismerik és kedvelik.

A top sorozatból már szaporítjuk a Toptaste (Kulinaria) fajtát is. A fajta neve önmagában is elég beszédes, a kimagasló ízre utal.

A Jofela fajta

A Jofela fajta

A szilvák között az igazi szenzáció nálunk jelenleg a Jofela. A Jofela teljes mértékben vírusrezisztens, rendkívül nagy méretű és még a Topendnél is magasabb cukortatalmú sárga húsú magvaváló fajta. Augusztus végén kezd érni és nagyon sokáig – akár 3–4 hétig is(!) – fán tartható. A gyümölcsméret közepesen nagy, a fák termőképessége kiemelkedő. A növekedési erélye erősebb a Topendnél. Ezt a három szilvafajtát csak előjegyzésben tudjuk szaporítani. A jövő évi őszi igényeket már most kell jelezni. Már a jövő évi készleteinknek is a vége felé járunk.

A szilvaújdonságok mellett keresett fajta Magyarországon a Carmen cseresznye, idén augusztusban ennek a fajtának a szaporítását is megkezdjük. Jelenleg ez a legnagyobb gyümölcsméretű hazai gyökerekkel rendelkező fajta, melynek termékenységi mutatói valamint termesztési sajátosságai is igen értékesek.

Ha meg kellene fogalmazni, hogy mi az idei év legnagyobb előrelépése, akkor mindenképp a Cot International kajszifajtáit említeném. Sok év utánajárás és hosszas tárgyalási/auditációs folyamat eredményeként megkaptuk a régiek mellett a legújabb nemesítésű „Cot kajszik” szaporítási jogát! Idén augusztusban már szemeztük ezeket az újdonságokat. A Jumbo Cot, Lady Cot, Flavor Cot, Magic Cot és Wonder Cot fajtákkal kezdünk. Ezek leghamarabb 2017 őszén lesznek elérhetőek kínálatunkban.

A fajták előnyös tulajdonságait hosszasan lehetne sorolni, de azt is érdemes tudni, hogy az újdonságok bevezetése hosszú időbe telik és költséges, valamint kockázatos vállalkozás. Mi csak hosszabb távú termelői tapasztalat birtokában döntünk egy adott fajta mellett. A velünk kapcsolatban lévő termelők tudják ezt, ismerik és elismerik ez irányú tevékenységünket, mi pedig mindent megteszünk, hogy a megszerzett tudást megosszuk velük. Egyik termelőnk találóan fogalmazta meg egy július végi zöldmetszési bemutatón: „úttörőnek lenni jó, a fajtaváltások hasznát mindig az elsőként váltók tudják kihasználni, különösen jó, ha ehhez kézzelfogható segítséget kapunk”.

A Holland Alma új fajtái korlátozott darabszámban kerülnek leszaporításra, bizonyos fajtákból csak néhány ezer darabot szemzünk. Amennyiben ki szeretné próbálni fajtaújdonságainkat hívja Saliga Csaba kollégánkat a 06-30-320-7605-ös mobilszámon, vagy írjon neki e-mailt a saliga.csaba@hollandalma.hu címre.

(x)

Hozzászólás a cikkhez