Aktuális cikkek

A gyümölcsösök és a szőlő zárópermetezése

A gyümölcsösökben a szüret utáni kezelések legalább olyan fontossággal bírnak, mint a tenyészidőszak alattiak, hiszen a károsítók számukra megfelelő körülményeket találva tovább gyengítik a fákat, ezzel veszélyeztetve a rügyek kialakulását, a vesszők beérését, és áttételesen befolyásolhatják a jövő évi termést is.

Mivel a károsítók jelentős része a fák különböző részein telel át (lehullott leveleken, kéregrepedésekben, ágakon, gallyakon, rügyekben), ezért az ellenük való korai védekezéssel nagy mértéken csökkenthetjük az áttelelési lehetőségeiket, és így a tavaszi elsődleges fertőzés mértékét is.

Gyümölcsösökben a gombás és bakteriális fertőzések megelőző kezelésére ősszel lemosó permetezésre használható a Bordóilé Neo SC (tribázikus rézszulfát), amely folyékony rézkészítmény, így a kijuttatása egyszerűbb, nem porzik, nem ülepszik, valamint kálcium tartalma miatt kiváló a tapadása és az esőállósága. Kénnel kiegészített változata a Bordóilé + Kén Neo SC. Ezek a készítmények almatermésűekben, valamint körtében a termés viaszosodását követően zárópermetezésre felhasználható. Nyugalmi időszakban használható az Olajos rézkén, mely gyári kombinációban tartalmazza a rézoxikloridot, a ként és az ásványi olajat, így egy menetben védekezhetünk a bakteriális, gombás betegségek és a kártevők ellen.

Szőlőben az utolsó peronoszpóra elleni kezeléseket érdemes réztartalmú készítményekkel megoldani, hiszen a fürt már nem érzékeny, viszont a lombvédelem, és különösen az új hajtások védelme kiemelkedő fontosságú ebben az időszakban, valamint a réztartalmú készítmények segítenek a vesszők kialakulásában is. Ehhez kiváló készítmény az FMC/Cheminova forgalmazásában a már említett Bordóilé Neo SC (3–4 l/ha), valamint a kénnel kiegészített, és így a lisztharmat ellen is kiváló hatékonyságú Bordóilé + Kén Neo SC (4–5 l/ha).

A rézoxiklorid és a mankoceb, két régóta ismert kontakt hatóanyag gyári kombinációja a Miltox Special Extra WP, amely fi nom szemcseméretének köszönhetően kiváló tapadással és fedéssel rendelkezik, valamint a benne található mikroelemeknek köszönhetően nő a növény levelének klorofi lltartalma, ami miatt élénkzöld színűvé válnak (2–3 kg/ha).

Fokozza a hatékonyságot Superspray-vel!

Az európai uniós szabályozások egyre több hatóanyag engedélyokiratát vonják vissza környezetünk védelmének az érdekében. A növényvédelemben használatos jól ismert segédanyagok közül is soknak megszűnt a felhasználási engedélye. Az FMC/Cheminova Magyarország Kft. ezen a szakterületen egy korszerű megoldást ajánl a termelők figyelmébe.

A SuperSprayTM egyedül állóan kizárólag engedélyezett élelmiszeripari anyagokból (poliszorbát, szorbitán-laurát) álló permetléadalék, amely minden környezetvédelmi elvárásnak megfelel. A többi permetléadalék-anyag egy, esetleg kettő funkcióval rendelkezik, míg a SuperSprayTM az egyetlen multifunkciós permetléadalék, amely ötvözi a permetezéshez szükséges adalékanyagok szinte valamennyi tulajdonságát.

Multifunkciós, mert fokozza a terülékenységet, nedvesítőszer, elősegíti a felszívódást, növeli a hatékonyságot, habzásgátló és tapadást fokozó funkcióval is rendelkezik. Fontos, hogy a hagyományos permetléadalék-anyagokkal szemben a SuperSprayTM-t a vízzel félig feltöltött tartályba a növényvédő szerek előtt kell betölteni, hogy a kiváló emulzióképző tulajdonsága és habzásgátló képessége megfelelően tudjon érvényesülni. A SuperSprayTM valamennyi kultúrában felhasználható permetléadalék-anyag. Dózisa az adott növényvédő szer formulációjától függ (lásd engedélyokirat), de átlagosan 1 deciliter alkalmazása ajánlott 100 liter permetléhez. Légi kijuttatás esetében szintén felhasználható a növényvédő szer okiratával összhangban például az állományszárítások hatékonyságának a fokozására is. A SuperSprayTM minden típusú növényvédő szerrel felhasználható. Ha többféle szer keverékét alkalmazzuk, akkor mindig a unnamedmagasabb dózist kell használni. Fontos, hogy a habzásgátló nem keveredik jól a többi alkotórésszel, ezért SuperSprayTM –t használat előtt mindig fel kell rázni.

Kedves partnerünk! A tarlókezelések (Glyfos, Glyfos Dakar) és az állományszárítások (Mission) elvégzésére többféle készítmény és technológia is a rendelkezésünkre áll. A különböző készítmények hatásmódjuktól függően eltérő kijuttatás-technológiát igényelhetnek (cseppméret, permetlé fedettség, habzási hajlam, vízkeménység stb.) Jól jön tehát egy olyan adjuváns, mint a SuperSprayTM, amely egyszerre 6 funkciót lát el, nagymértékben elősegítve az Ön munkáját.

Rácz Tibor

Területi szaktanácsadó

Cheminova Magyarország Kft.

unnamed1

Hozzászólás a cikkhez