Aktuális cikkek

Headland Hi-K = jól színeződő, minőségi gyümölcsök

A kálium a gyümölcstermő növényeink által legtöbb mennyiségben felvett makroeleme a nitrogén mellett. Részt vesz az energiaátvitelben a növények légzésében, vízháztartásban, a vízforgalom szabályozásban és fontos szerepet tölt be fehérjeképződésben, sejtfal erősítésében.

Kiemelkedő a szerepet játszik a szárazságtűrésben és fagyállóságban, a termésminőségét, gyümölcsök színeződését, a cukortartalom növelésével pedig az ízletes gyümölcsök képződését is nagy mértékben meghatározza a megfelelő kálium ellátottság. Felvétele a gyümölcs intenzív növekedéséig/éréséig folyamatos, majd csökken. A legtöbb káliumot a levelek és a gyümölcsök tartalmazzák.

A rügydifferenciálódásban is nagy szerepet tölt be, a termőrügyekben több kálium található, mint a vegetatív rügyekben. Mivel az intenzív gyümölcsfejlődés időszaka egybeesik a rügydifferenciálódással így fontos, hogy ilyenkor elegendő kálium álljon rendelkezésre a növények számára, mert ennek hiányában a termőrügy berakódás gyengébb lesz (Feucht, 1971 cit. Papp és Tamási, 1979).

A kálium hiány tünetei elsőként a hosszú hajtások alsó, idősebb levelein jelentkeznek. A hajtások vékonyodnak, a levelek kezdetben lankadnak, majd a levélszélek barnulva felfelé besodródnak és elhalnak, a fedőszínnel rendelkező gyümölcsök fakóbbak.

A megfelelő káliumellátottság biztosítására javasoljuk a Hed-Land Hungária Kft. 32,9% kálium tartalmú Headland Hi-K készítményét, amely 3% nitrogént is tartalmaz. Mivel a fehérjeképzésben is részt vesz így a két makroelem jól kiegészíti egymást ebben a készítményben. A közelgő szüret előtt a jobb fedőszín elérése érdekében érdemes az alma ültetvényekben a Headland Hi-K-t kétszer 1,5–3 l/ha dózissal kipermetezni.

További információkért és egyéb Hed-Land Hungária Kft. termékekkel kapcsolatban látogassanak el a www.hedland.hu címre illetve forduljanak bizalommal kollégáinkhoz a 0630/900-1130 és 0670/674-3319 telefonszámon, akik szívesen állnak a rendelkezésükre.

Hozzászólás a cikkhez