Aktuális cikkek

Vízpótlás, öntözés szolár szivattyúval

Most pályázzon!

A napelemek árának jelentős csökkenése olcsó lehetőséget nyújt a vízszivattyúzáshoz: ráadásul akkor kell igazán a vizet pótolnunk, kiöntöznünk, amikor erős a napsütés.

A napelemes öntöző-, tófeltöltő rendszerek első körben drágábbak, mint a benzin-, dieselmotoros, aggregátoros berendezések, azonban 3–6 év alatt megtérül a befektetés, utána szinte ingyen működtethetők, gyakorlatilag mindig, ha van elegendő napsütés. Elavulási ciklusuk kb. 25–30 év.

Hogyan működik, és mivel nyújt többet ez a rendszer?

Alapeleme a szolár szivattyú: ezek nagy része egyenáramú (DC) motorral hajtott nagyon jó hatásfokú cenrtrifugál, vagy csavarszivattyú, ami különösen 50 méternél mélyebb vízszintű kutakhoz ajánlott. Egészen nagy, 20–25 kilowattos szivattyúk is vannak. Igen energiatakarékosak, 4 kilowatattig például több mint másfélszer jobban dolgoznak, mint a hagyományos egy vagy háromfázisú szivattyúk.

Minden szolár szivattyúhoz egy kontroller tartozik: ez alakítja át a napelemek energiáját a szivattyú működtetésére, szabályozza annak működését. Ha felhősebb az ég, akkor a szivattyú alacsonyabb fordulatszámmal működik. (Ez csak a szórófejes öntözésnél jelenthet problémát, de tófeltöltésnél, állatitatásnál, csepegtető vagy mikrostrip („izzadószalag”) öntözésnél nem.)

A kontrollert a kút közelében célszerű elhelyezni, akár egy közeli épületben, ha mód van rá. A napelemes rendszer akár 100–200 méterre is lehet a kúttól. A napelemeket állványra, épület tetejére lehet telepíteni, déli irányban, Kelet-nyugat irányú tájolás is lehetséges, nyáron akár 10 óra üzemidővel is számolhatunk. Sötét, borult időben – pl zivatarfelhők – nem működik a rendszer, de esőben nem is szükséges öntözni.

Lehetséges a napelemek utánfutóra, leselejtezett pótkocsira szerelése. Így idény után a napelemek hazavontatva a hálózatra táplálhatnak, csökkentve a cég/ háztartás áramszámláját.

A szolár szivattyús rendszerek alapkiépítésben automatikusan működnek: ha felkel a nap elindulnak, estig működnek. Egy beépített úszókapcsoló megállíthatja a működést, ha a tartály, medence megtelt. De ennél sokkal többre is képesek: távolról egy mobiltelefonnal (bluetooth, internet) vezérelhetők, adataik lekérdezhetők, indíthatók, leállíthatók, fordulatszámuk szabályozható. A vízkivétel mennyisége, nyomása akár 2 évre visszamenően tárolva lehet, a rendszer otthonról interneten keresztül is ellenőrizhető.

Ez már ma elérhető technika. Nem kell aggregátort indítani, leállítani üzemanyagért menni, a szivattyúzás költségein spórolni, a hamar elkopó eszközöket javíttatni.

A jelenleg futó VP2-4.1.4-16 pályázat 50–60% kal támogatja az ilyen rendszereket, pályázzon Ön is!

Szálkai Antal
műszaki tanár
alfanap@alfanap.hu

Hozzászólás a cikkhez