Aktuális cikkek

Ötös az ötödiknek

Agrokerti Party Fehérgyarmaton

Idén már ötödik alkalommal várta partnereit az Agroker Holding Zrt. nyári nagy rendezvényére a fehérgyarmati regionális központjában megrendezett Agrokerti Party-ra.

A július hatodikai rendezvényen ezúttal is jól megfért egymás mellett elmélet és gyakorlat a tájékoztatás mezsgyéjén, hiszen a cél piacos, keresett termékek előállítása, és ehhez egyaránt elengedhetetlen a megfelelő tudás, de a modern technológia és gépesítettség is szükséges velejárója.

Az idei rendezvény kiemelkedő mozzanata volt a MASSEY FERGUSON 4700 típusú erőgépcsalád országos bemutatkozása.

Pintér István

Pintér István

Pintér István vezérigazgató köszöntő szavai után vendégeik figyelmébe ajánlotta új szolgáltatásukat, amely a megye nyolc járásában lesz elérhető 2016 őszétől: a növényvédelmi gépek műszaki felkészítése és műszaki vizsgáztatása. Szolgáltatásuk az Agroker Holdinghoz tartozó Agrokert Kft. bázisára épül, akik egyébként a bemutatott kísérleti parcellák gépi és növényvédelmi munkáit is végezték.

Első előadóként Deme János szaktanácsadó (Malagrow Kft.) vette át a szót. Hangsúlyozta, hogy a minőségi termékek mindig piacra találnak, ehhez viszont professzionális gyümölcsvédelemre van szükség. A gyümölcsöst nemcsak a kár- és kórokozóktól szükséges megvédeni, de a különböző fenológiai fázisokban igényelt makro-, mezo- és mikroelem szinteket is biztosítani kell növényeink számára, hogy azok piacosak és jól eltarthatók legyenek. A kalcium pótlása elengedhetetlen a tárolhatóság miatt. A lombtrágyát érdemes közvetlenül a termés felületére kijuttatni, mert a gyökérre vagy a lombra juttatott kalcium jelentős része (kb. 90%) nem a gyümölcsben jelenik meg, hanem a vegetatív részekbe jut. A pótlás során figyelembe kell vennünk azt is, hogy az intenzív növekedés és a tartós szárazság kivonja a gyümölcsből a kalciumot. Érdemes megfontolni a Calbit C-vel történő pótlást, hiszen a szezonban végzett hat kezelés együttes költsége sem haladja meg egy tartályláda alma árát, s ez igazán nem nagy ár a tárolás biztonságáért. A már ismert Plantafol lombtrágya új formulája extra káliumot tartalmaz és nincs benne nitrogén. A Geapower fejlesztés egyik terméke a Sweet biostimulátor, amely a színezettségen is javít.

Hajdú András területi képviselő (Fitohorm Kft.) a magyar nyelv adta játékosságot használta ki mondandója során, hiszen az általuk forgalmazott termékek – mintegy 50–60 termék – természetes anyagokat tartalmaznak a növényeknek szükségük van tápanyag és nyomelem utánpótlásra, ezért előadásának címe mindenképpen indokolt volt: ami természetesen jár a növénynek. A régió vezérgyümölcsére koncentrálva komplett alma technológiájukat ismertette. Fajspecifikus készítményeik úgy vannak beállítva, hogy azok 5 l/ha dózisban alkalmazva kielégítik az adott növényfaj makro-, mezo- és mikroelem igényeit.

Tánczos László ügyvezető (Jeli 2000 Kft.) a Csöpp Mix lombtrágya családot mutatta be, miközben a körültekintő tápanyag-gazdálkodásra is ráirányította a figyelmet. A vas utánpótlásával kapcsolatban megjegyezte, hogy a tömörödött vagy meszes talajokon felvétele nehéz a növények számára, így annak ellenére, hogy hazánk talajai alapvetően megfelelő szinten tartalmaznak vasat, előfordulhatnak hiánytünetek. A vashiány megszüntetéséhez viszont nélkülözhetetlen a talaj szellőztetése is. Cinkből viszont már eleve keveset tartalmaznak talajaink, s mivel ez a nyomelem fokozza a gyökérnövekedést, ezért célszerű folyamatosan pótolni, miként a virágképződésben elsődlegesen szerepet játszó bórt is. A foszfor túladagolása szintén előidézhet relatív cinkhiányt. Alga készítményük nemcsak a virágképletek kialakulása idején nélkülözhetetlen, hiszen stressz oldó hatása is van. A kálium a vízháztartás szabályozásában vesz részt, növeli az ellenálló-képességet, a magnézium a fotoszintézishez nélkülözhetetlen, kellő mennyisége hiányában apró marad a gyümölcs.

Czikó Dénes területi képviselő (Biolchim Kft.) ígérete szerint kemény hús, jó tárolhatóság és magas cukortartalom várható a K-Bomber kálium tartalmú (56%) lombtrágya alkalmazása révén, s ez a készítmény nem tartalmaz nitrogént. Napégés és perzselés elkerülésére ajánlotta Gold Dry készítményüket. Bár a piacon találhatók hasonló termékek, a szer egyediségét kaolin tartalma adja, ennek köszönhetően véd a gyümölcsperzselés ellen. Tulajdonképpen egy fényvisszaverő réteget von a termés felületére és a lombkoronára, védve azok bőrszövetét. A gyümölcs lassabban melegszik fel, jobb a cukormegtartó képessége is. Növeli piacosságát is: a felszínt áttörölve viaszosan fénylő felületet kínál a fogyasztónak. A szer szinte mindennel keverhető, ráadásul kaolintartalma riasztja a levéltetveket, poloskákat és a körte levélbolhákat is.

Simon Zoltán területi képviselő (Bayer Hungária Kft.) általános növényvédelmi kérdéseket szedett csokorba. Az évjáratot elemezve (enyhe tél, tavaszi aszály, fagyok és jégesők, májustól bőséges csapadék) az előadó arra a megállapításra jutott, hogy az idei év időjárási anomáliái nem könnyítették meg a kertészek dolgát. A változékony időjárás hatásaként felszaporodtak a szívókártevők, megyeszerte a pajzstetvek, vértetvek és levéltetvek elszaporodásának megfékezése jelentett igen nagy problémát. A varasodás és a tűzelhalás idén nem okozott számottevő kárt, a lisztharmat viszont tarolt. Gáspár Gergő területi képviselő a Bayer-technológia néhány elemét idézte fel hallgatóinak, megemlítve néhány már jól ismert szerüket, mint a Calypso vagy a Luna készítmény család.

A rendezvény második felében került sor a gyakorlati bemutatóra Váradi István központvezető (Agroker Holding Zrt. Fehérgyarmati Regionális Központ) és Dojcsák János gép üzletágvezető kalauzolásával. A központ vezetője bemutatta a megszemlélhető kísérleti táblákat és összefoglalta a márciustól kezdődő növényvédelmi munkát. Öt parcellában egy-egy hektár nagyságú területet biztosítottak a Yara, a Fitohorm, a Csöpp Mix, a Biolchim termékek összevetésének, valamint a Malagrow Kft. és a Bayer Hungária Kft. által javasolt technológiának. A szakember kiemelte az évjárat sajátosságait: az enyhe tél, majd az azt követő bőséges csapadék miatt az aktuális vegetációs fázis mintegy két héttel előzte meg az átlagost, így az első növényvédelmi munkát már március végén el kellett végezni. Az országos meteorológiai előrejelzések május második felére nagyobb lehűlést, fagyveszélyt prognosztizáltak. Ez ugyan nem következett be, de sajnos a május kilencedikén hullott 15 mm mennyiségű csapadék jéggel érkezett, megszabva ezzel a környező almaültetvények minőségének alakulását. A júniusi bőséges csapadék (200 mm felett) megszaporította a védekezések számát, a hónap végén már a tizennegyedik permetezésnél tartottak.

A gépbemutató során az érdeklődők tizenhét gépkapcsolatot tekinthettek meg munka közben is. Dojcsák János a rendezvény ideje alatt nyitva álló pályázatokra is kitért (állattartó telepek korszerűsítése, öntözés, szárítók létesítése stb.). Örömmel adott tájékoztatást arról, hogy ezek mindegyikéhez van gépkínálatuk, szívesen állnak az érintettek rendelkezésére. A bemutatók során igen sok kérdés érkezett a kertészeti gépbeszerzés pályázatával kapcsolatban is, kiírás híján pillanatnyilag csupán találgatásokra lehet hagyatkozni, mindenki reménykedik a keskeny nyomtávú erőgépek támogatottságában.

A bemutató sztárja természetesen a hazai gazdaszemek előtt először bemutatkozó Massey Ferguson 4700-as gépcsalád tagja volt, konkrétan a 4709-es típus: 3 hengeres 3,3 l motor (AGCO POWER, korábban SISU), 95 LE teljesítmény. Az univerzális erőgép használata kertészetekben is ajánlható prémium megoldásai miatt. Környezetvédelmi szempontból a Tier 4 Final emissziós előírásoknak is megfelel. Itt mutatta be az Agroker az ukrán Boguslav szántóföldi permetező gépcsalád termékeit is, melynek egyedüli forgalmazója Magyarországon.

A gépkapcsolatok megtekintése után a házigazdák és a bemutatón részt vevő hazai és külföldi szakemberek legjobb tudásuk szerint igyekeztek megválaszolni az érdeklődők kérdéseit. A házigazda ezen a rendezvényén is bizonyította, hű maradt szlogenjéhez: „Agroker – Az elérhető partner!„

Hozzászólás a cikkhez