Aktuális cikkek

Szarvasgomba termesztés Uniós támogatással

A szarvasgomba termesztése nemcsak Nyugat-Európában lehetséges, már hazánkban is szép számmal akad termőre fordult ültetvény. Egy pályázati lehetőségnek köszönhetően most 1 millió forintos támogatás igényelhető a szarvasgombás erdő telepítésére.

A szarvasgombák olyan föld alatti gombák, melyek fásszárú növények gyökerein úgynevezett mikorrhiza kapcsolatban élnek. Ez az együttélés hasznos a növény és a gomba számára is. A növény a gombafonalak segítségével hatékonyabban tudja felvenni a tápanyagokat és a vizet a talajból, cserébe ezért a gombának juttat cukrokat, hormonokat. A szarvasgomba illatos termőtestet fejleszt, mely értékes csemege, közkedvelt fűszer.

A szarvasgombákat évszázadok óta gyűjtik, segítségül betanított malacokat vagy kutyákat használnak. De a szarvasgomba termesztése sem lehetetlen, ezt példázza számos hazai erdő és ültetvény. Igaz, az telepítés után legalább 6–8 évig türelmesnek kell lenni, hiszen ekkorra várható a termőre fordulás, azonban az évenkénti 50–100 kg-os termés 1–3 milliós forintos bevétele kárpótolja a tulajdonost.

Idei évtől a Vidékfejlesztési Program Erdősítés alprogramja lehetőséget biztosít a szarvasgomba termesztésére. A támogatás mezőgazdasági és nem mezőgazdasági területeken létrehozott erdők telepítéséhez ad vissza nem térítendő, egységköltség alapú térítést. Tölgyerdő telepítése esetén ez az összeg 2.104 euró/ha, melyhez 3.225 euró/ha kiegészítő támogatás igényelhető akkor, ha a területre szarvasgombával mikorrhizált csemetéket is ültetnek. A pályázat ezenkívül kerítés és erdőszegély létrehozását is támogatja, így összesen akár 6.232 euró összeg is igénylehető 1 hektár erdő telepítéséhez.

A pályázat beadása 2018. július 30-ig folyamatos a keret (50 milliárd forint) kimerüléséig, az elbírálás szakaszos, az első értékelési határnap 2016. augusztus 15.

Csorbainé Dr. Gógán Andrea
szarvasgomba-termesztési szakértő
www.szarvasgombatermeszto.hu
info@szarvasgombatermeszto.hu
+36 20 315 7990

Hozzászólás a cikkhez