Aktuális cikkek

DeccoShield – Védelem a napégés és az UV-sugárzás ellen

A szabadföldi termesztésben egyre nagyobb problémát jelent nyári, meleg időszakokban a napsugarak által okozott perzselés. A különböző zöldség- és gyümölcsfajoknál a károsítás mértékétől függően ez 10-15%-nyi kieső termést is jelenthet.

Az erőteljes napsugárzás okozta perzselés jelentős terméskiesést okozhat

Gondoljunk bele, hogy ez intenzív termesztési körülményeknek megfelelő termésszint esetén almában 5000-7500 kg/ha, ipari paradicsomban 10 000-15 000 kg/ha, kápia paprikában 5000-7500 kg/ha, görögdinnyében, hagymában 8000-12 000 kg/ha értéktelen termésnek felel meg. Léteznek különböző árnyékolási módszerek (jégháló, raschel-hálós takarás), de nem minden ültetvényben van lehetőség ezek használatára. A tápanyag-utánpótlás és a fajta megválasztásával arra kell törekedni, hogy kellően nagy lombozatot alakítsunk ki (pl. paprika esetén), ami árnyékolja a terméseket. A bogyókon, gyümölcsökön jelentkező konkrét napégésen kívül az erős besugárzás és a magas hőmérséklet egy bizonyos ponton túl már rontja a fotoszintetikus aktivitást is. A túl intenzív napsugárzás ugyanis már nem hasznosul a fotoszintézis folyamatában, hanem csak felmelegíti a leveleket. A lombozat árnyékolásával elérhető, hogy a napból érkező szórt fény akár 50%-kal jobban hasznosuljon a fotoszintézis során: magasabb lesz a fényelnyelés, ami növeli az asszimiláták képződését és hozzájárul a magasabb termésszinthez. A növények számára a fotoszintézis szempontjából a szórt fény (400-700 nm) a leghasznosabb.

Milyen előnyökre tehetünk szert a DeccoShield használatával?

A DeccoShield egy mikronizált kalcium-karbonát lombtrágya. A nagyon finom szemcséjű bevonat egységes fedést biztosít a növények lombozatán és termésein. Közvetlenül felvehető kalcium-utánpótlást biztosít, növeli a lombozat számára a fotoszintézis során nélkülözhetetlen szén-dioxid mennyiségét. A DeccoShield adagolásban előírt dózisú, többlépcsős kijuttatása indirekt módon segíti a növények és a termések napégéssel és UV-sugárzással szembeni védelmét. A terméseket borító filmszerű homogén bevonat védelmet nyújt az UV-sugarakkal szemben, csökkenti a sugárzás hőmérsékletnövelő hatását és növeli a szórt fény mennyiségét.

A DeccoShield számtalan növény esetében használható, pl.: alma, körte, barack, szamóca, szőlő, paradicsom, paprika, dinnye, hagyma. Minden növényi kultúrában 5-20 l/ha közé esik az ajánlott dózis mértéke.

Védelem nélkül jelentős károkat szenvedhet a napsugárzásnak kitett állomány

Védelem nélkül jelentős károkat szenvedhet a napsugárzásnak kitett állomány

Általában a terméskötődést követően, többszöri kijuttatással érdemes felvinni a növényekre és bevonni a terméseket. A dózis és a kezelések száma függ a besugárzás erősségétől és a lehullott csapadék mennyiségétől. A készítmény egyenletes bevonatot képez a termésen, ahogy növekszik a termés, illetve nagyobb mennyiségű csapadék hatására azonban lekopik, ezért ilyenkor érdemes felülkezelni.

A bogyó hőmérsékletének hatása a paradicsom érésére

A bogyó növekedését követően megindul az érés folyamata, melyhez a 18-24 °C az ideális. Nagyon meleg időjárás esetén, 32 °C felett a likopin (piros színű karotinoid) termelődése gátolttá válik és sárgás színűre
érnek be a bogyók, 40 °C felett a klorofilllebontó folyamat leáll, és a bogyók zöldek maradnak. Megfelelő körülmények között a bogyók keményítő- és pektin-tartalma egyszerűbb vegyületekké bomlik le, kialakul a paradicsom fajtára jellemző cukorsav aránya. A DeccoShield használatával 3-4 °C-kal tudjuk csökkenteni a termések hőmérsékletét, ami hozzájárulhat az egységesebb éréshez és a magasabb brixtartalom eléréséhez.

További információ:
Deme János szaktanácsadó
+36 30 746 6495
Tőzsér Csaba szaktanácsadó
+36 30 705 2442

Hozzászólás a cikkhez