Aktuális cikkek

Kálcium hiánytünetek megelőzése Hed-Land Carnival-lal

Gyümölcstermesztésünk során nagyon sokféle tápanyagot juttatunk ki, annak érdekében, hogy szép, egészséges, jól tárolható gyümölcsöket termeljünk. Sok esetben azonban csak az hangzik el, hogy a kalciumra azért van szükség, hogy a gyümölcs jól tárolható legyen. Azonban ez egy kicsit ettől bonyolultabb. Miért is kell kijuttatni a kalciumot?

A KALCIUM fontos a növény vízháztartásában, enzimaktíváló, hatása kedvező hatással van a gyümölcshús keménységére, a hosszanti sejt megnyúlásra. A kalcium jelentős része a növényi testben a sejtfal középlemezének egyik fontos alkotó eleme. A kalcium pektátként van jelen a sejtfalban és befolyásolják a sejtfal pH értékét.  A sejtek kloroplasztjainak kalcium tartalma 6% körüli, amiből arra is lehet következtetni, hogy fotoszintézis és a kalcium között összefüggés van. A beépülését a tápelem-ellátottság, talajnedvesség, vegetatív-generatív egyensúly, az öntözés és a gyümölcsnönevekedés sebessége befolyásolja.

A fiatal termésekben a sejtosztódás intenzív, a kalcium hiánytünetei rendszerint nem jelentkeznek, mert a Ca-kötőhelyek száma a sejtosztódással gyarapszik. Azonban, ha a sejtosztódás leáll ezen kötőhelyek száma is csökken, nem tud a növény újabb kalciumot megkötni. Amennyiben nincs elegnedő kalcium a növény számára így az addig felhalmozódott kalcium mennyiség pedig felhígul.

Ez a tápelem hidat képez a makromolekulákon belül és a makromolekulák között is, ezáltal befolyásolja a makromolekulák (fehérjék, nukleinsavak) térszerkezetét. Segíti a foszfor, kálium és nitrát aktív felvételét. Csökkenti a kálium kiáramlását, szerepe van a sótűrésben.

A korábbi nemzetközi adatok alapján az almában beépült kalcium 60–70%-a a kötődéstől számított 6–8 hét alatt jut be az almába és ezt követően a beépülés már nem tart lépést a gyümölcs fejlődésével, így a kalciumtartalom felhígul. A hazai kísérletek alapján azonban elmondható, hogy a kalcium beépülés ezek után sem áll le (Kállay és Szűcs, 1980). Ezeket az eredményeket támasztják alá a későbbi külföldi vizsgálatok is (Zavalloni et al., Lötze és Theron, 2006) is.

A kötődés utáni időszakban így folyamatos intenzív sejtosztódás és sejtmegnagyobbodás megy végbe, amely a szüretig is eltarthat. Ehhez a növekedéshez azonban nemcsak kalciumra van szüksége a gyümölcsnek. Az intenzív növekedés időszakában nagyon sok fehérje, vegyület épül be a gyümölcsbe, amelyek meghatározó tápeleme a NITROGÉN. Ez a vegyület alkotórésze még enzimeknek, nukleotidoknak, foszfatidoknak és klorofillnak, a növekedés meghatározója, termésmennyiség szabályozó, a levelek öregedését csökkenti. Hatással van a követekező évi termésre, mivel a rügydiffereciálódáshoz és a virágszervek fejlődéséhez elegendő fehérje, nitrogén kell.

MAGNÉZIUM – Fontos szerepet tölt be a gyümölcsnövekedés során a magnézium is, amely a növényben ionos formában, fehérjék, nukleinsavak és foszfolipidekhez kötötten illetve a klorofillben található. A klorofillban a kötött magnézium a a növény Mg-tartalmának 15–20%-a. A klorofill alkotóelemeként részt vesz a fotoszintézisben, a nitrogén mellett fontos szerepet tölt be az aminósav képzésben, fehérjszintézisben. Megfelelő magnézium ellátottság esetén így elegendő asszimilatív felület jön létre a gyümölcsök kineveléséhez.

BÓR – A növekedés szabályozásában azonban nemcsak a nitrogén, magnézium és kalcium játszik fontos szerepet. A bór azon kívül, hogy a rügydifferenciálódás, virágszervek fejlődésének, a megtermékenyülésének fontos tápeleme, a sejtfal stabilitását fokozza, részt vesz a növekedés szabályozó anyagok képzésében is. Hiszen hiányában az auxin tartalom csökken, az ízközök rövidülnek, a levelek kis méretűek maradnak, csökken a kihajtott rügyek száma.

CINK – Az auxintermelés serkentése révén részt vesz a növekedésben. Hiánya törpszártagúságot okoz.

Carnivallal kezelt Gala Buckeye

Carnival – Mindezek ismeretében elmondhatjuk, hogy a Hed-Land Hungária Kft. által forgalmazott, összetételét tekintve is kedvező ár-érték arányú, 15% kalciumot, 2% magnéziumot, 0,5% bórt, 0,2% cinket és 10% nitrogént tartalmazó CARNIVAL megfelelő utánpótlást biztosít ezen tápanyagokra.

Mivel a kalcium beépülése folyamatos így a Carnival kijuttatása 6–10 alkalommal javasolt, 2–3 liter/hektár dózisban. A készítmény előnye, hogy a benne található nitrogén stimuláló hatással van a magnéziumra. A talajban lévő kalcium a bór felvételére talajon keresztül antagonista hatással van, így a Carnival kijuttatása a bór szükségletet is tudja fedezni.

A Carnival termék fontos kiegészítője a Hed-Land Hungária Kft. által forgalmazott HeAdland Alga érésgyorsító és termésnövelő, melynek hatása már ismert. A két készítmény kombinációja erőteljes hatású biostimulátort eredményezhet. A HeAdland Alga utóbbi napok heves zivatarjai, jégesői által okozott stressz­enyhítésére is kiválóan alkalmas. Sok helyen az asszimilatív felület is lecsökkent, gondot okozva ezzel a növény élettanában. Nyílt sebek keletkeznek a gyümölcsökön, háncson, amelyek fertőzési forrást jelentenek a különböző gombák, baktériumok számára. A készítmény az (Ascophylium nodosum) északi-tengeri barna alga kivonatát tartalmazza. Ez az alga ki van téve az északi éghajlat körülményeinek, így élete során stressz­tű­rő anyagok termelődtek benne. Ezen kívül megtalálhatóak még aminosavak, amelyek a fehérjék felépítéséért felelősek, természetes hormonokat, amelyek a sejtmegnyúlást, sejtosztódást, rügyek növekedését segítik, a növekedés szabályozásában vesznek részt. Ilyenek például az auxin gibberelin, citokinin. A Hedland Alga készítmény ezen kívül 8% nitrogént, 8,8% foszfort, 6,2% káliumot, valamint magnézium, réz, bór, vas, molibdén, cink mikroelemeket is tartalmaz.

Egy ilyen stressz esetén felborulhat a növény tápanyag ellátottsága is. A vihar által levert lomblevelek, az asszimilatív felület lecsökken, így a normális növekedéshez szükséges tápanyagok aránya is lecsökken. Ebben az esetben javasolt kijuttatni a nagyon jól oldódó Headland Komplex készítményt, egy széles körben, szántóföldön, zöldségtermesztésben, gyümölcstermesztésben és faiskolai termesztésben is jól működő, összesen, 11 féle mikro-mezo és makro elemet tartalmaz magas N tartalommal. Egy új formátumú lombtrágya, amely tartalmazza az immunrendszer megfelelő működéséhez és a növény normális növekedéséhez szükséges makroelemeket, mezoelemeket és mikroelemeket. A lombtrágya összetétele: nitrogén 20%, foszfor 8%, kálium 14%, S 9,7%, magnézium 2%, mangán 0,26%, réz 0,2%, cink 0,14%, bór 0,04%, vas 0,02%, molibdén 0,006%. Olyan területeken, ahol a talajra kiszórt műtrágyák bizonyos környezeti feltételek miatt kevésbé hasznosulnak a Headland Komplex levélre való kipermetezése csökkentheti a relatív tápanyag hiányt, segíti a növény életét azzal, hogy az antagonisták között harmóniát teremt. Kijuttatható mennyisége, 2–3 kg./ha. akár az egész vegetáció folyamán.

Az említett készítményeket azonban a minőségi gyümölcs előállítására is kiválóan alkalmasak. A Hedland Alga a virágzás utáni időszakban, mogyoró, dió nagyság között illetve a gyümölcsnövekedés időszakában 1–2 alkalommal kijuttatva a benne lévő tápanyagok, aminosavak és hormonoknak köszönhetően elősegíti a gyümölcs kötődést, ennek következtében a nagyobb termésmennyiséget kell kinevelnie. Fontos megjegyezni, hogy a megnövekedett termésmennyiség nagyobb tápanyagigényt jelent. Az itt említett készítmények használata a termés kinevelése érdekében nagy segítséget nyújthat.

Fontos megemlíteni, hogy az optimális táp­a­nyag­ellátottság érdekében javasolt a talaj (2–3 évente), és a lomb (évente legalább egyszer) tápanyag tartalmának vizsgálata.

Bővebb információt találhat a www.hedland.hu honlapunkon.

Amennyiben kérdésük van a készítményekkel, technológiákkal kapcsolatban hívják szaktanácsadóinkat: Kalydi Tamás  0670/674-3319 vagy Illés Attila 0630/900-1130, kollégáink szívesen állnak a rendelkezésükre. (Raktár: Nyíregyháza, Tünde u. 10.)

Hozzászólás a cikkhez