Aktuális cikkek

Amit a napraforgó még igényel!

Kén-S Bór Plusz

A napraforgó idei ’életciklusa’ csapadékszegény körülmények között indult, amely egyértelműen több technológiai elemet is érint és nem egy esetben át is írja az elképzeléseket.

Másik fontos szempont a napraforgó termesztésben, hogy nyilván gazdaságossági és profitszerzési szempontokat is figyelembe véve erőteljesen növekedett a magas olajsavas napraforgó hibridek termesztési területe. Ezen hibridek termesztés technológiája – egyes elemeket kivéve –, gyakorlatilag nem különbözik a hagyományos napraforgóétól, viszont tény, hogy a napraforgó hibridtől függetlenül minden esetben érzékeny a tápanyagellátás mennyiségi és minőségi volumenére egyaránt! Fontos, hogy a számára nélkülözhetetlen makroelemek (N-P-K) elsődlegesen a gyökéren keresztüli felvételben biztosítottak legyenek. Ezen túlmenően azonban számos – az életfolyamatokhoz és optimális termés eléréséhez szintén elengedhetetlen – mezo- és mikroelem talajból történő felvétele vagy nem lehetséges, vagy egyéb tényezők miatt gátolt. Ezen esszenciális tápelemek pótlására szükséges alkalmaznunk a lombon keresztüli, intenzívebb hatékonyságú folyékony tápanyag-utánpótlást. A napraforgó minden egyes ilyen ’apró’ technológiai beavatkozást meghálál!

Az olajos növények (napraforgó, őszi káposztarepce, szója) termesztés technológiájában a termelők évek óta megelégedéssel használják a Cheminova magas bór- és kéntartalmú lombtrágyáját a korábbi néven ismert Kén-S Bór-t! Idei évtől a még tökéletesebb és harmonikusabb hatékonyság eléréshez a szakmai fejlesztés eredményeként több mikroelem, így a réz (Cu), cink (Zn), mangán (Mn) és vas (Fe) is belekerültek a termékbe, így a termelő kollégák a Kén-S Bór Plusz elnevezéssel fognak találkozni.

Napraforgó esetében a Kén-S Bór Plusz-t csillagbimbós állapotban javasoljuk kijuttatni 2–3 l/ha dózisban, ugyanis ezen stádiumban nagyon fontos a bór tartalmú levéltrágyák használata a megfelelő hajtáscsúcs fejlődése, virágképződés, a termékenyülés és a mag képződése szempontjából. Fontos, hogy a bór mellett megfelelő arányban tudjon felvenni a növény ként, nitrogént és molibdént is. Ezen tulajdonságokat egyedien egyesíti a Kén-S Bór Plusz lombtrágya. A Kén-S Bór Plusz kénnel és bórral dúsított olyan különleges nitrogén műtrágya, amelyben a bór a növények számára a legkönnyebben felvehető komplex formában van jelen.

További különlegessége, hogy a növény életfolyamatait is meghatározó következő mikroelemeket tartalmazza:
molibdén (Mo) az anyagcsere folyamatok felgyorsításával elősegíti a kén és a nitrogén beépülését a sejtekbe,

  • elősegítve a megfelelő magképződést;
  • réz (Cu) a fotoszintézisben tölt be fontos szerepet;
  • mangán (Mn) szintén elengedhetetlen a fotoszintézisben és szerepe van a vas anyagcserében;
  • vas (Fe) nélkülözhetetlen alkotórésze a fotoszintézisért felelős zöld színtesteknek;
  • cink (Zn) enzimatikus folyamatok fontos szereplője.

FMC/Cheminova Magyarország Kft.

További információ:
Rácz Tibor
20/9438-698,
illetve www.cheminova.hu

Hozzászólás a cikkhez