Aktuális cikkek

Almatermésűek és csonthéjasok aktuális növényvédelmi problémái

Az elmúlt időszak csapadékos és hűvös időjárása hozzájárult a különböző baktériumos és gombás betegségek terjedéséhez, szaporodásához. Ezért igen nagy figyelmet kell fordítanunk a megfelelő időben és készítményekkel elvégezett növényvédelmi kezelésekre.

1. ábra – Meggy fagyástünet – Lengyeltóti, 2016.

1. ábra – Meggy fagyástünet – Lengyeltóti, 2016.

Az április végén érkezett fagyok további nehézségeket hoztak a termelők számára, amely nagyon sok esetben a minimum illetve fenntartó növényvédelmi technológiákhoz fog vezetni a jelentős anyagi kár és költséghatékony védekezések miatt. Ilyen esetben a kontakt hatású készítmények (Bordóilé Neo SC, Bordóilé + Kén Neo SC, Miltox Speciál Extra, Microthiol Special, Vondozeb Plus) jelentősége megnő.

2. ábra – Alma lisztharmat (Podosphaera leucotricha) – Pomáz, 2008.

2. ábra – Alma lisztharmat (Podosphaera leucotricha) – Pomáz, 2008.

A két legismertebb baktérium okozta betegség az almatermésűek ervíniás elhalalása (Erwinia amylovora) valamint a csonthéjasokban a kajszi gutaütése, melynek elsődleges kórokozója a Candidatus Phytoplazma prunorum (CPP) fitoplazma, melyet a szilva levélbolha (Cacopsylla pruni) terjeszt, másodlagos kórokozói a Pseudomonas syringae pv. syringae baktérium és a Leucostoma cinctum valamint a Verticillium sp. gomba lehetnek. A baktériumos betegségek elleni védelem alapja a megelőzés, mely többszöri rezes permetezéssel oldható meg (Bordóilé Neo SC, Bordóilé + Kén Neo SC, Miltox Speciál Extra). Természetesen a réztartalmú készítményekkel történő permetezés csak a fák felületén lévő baktériumok számát csökkenti a növény szöveteiben lévő baktériumokra nincs hatással. Virágzás után a lombosodáskor már elhagyhatóak a baktériumok elleni védekezések, addigra a fák ellenállóvá válnak a fertőzésekkel szemben.

Az almatermésűekben a leggyakrabban előforduló gombás betegségek a ventúriás varasodás (Venturia inequalis, Venturia pyrina), melynek előrejelzésére több féle módszer áll rendelkezésünkre, amivel meghatározhatjuk a védekezés pontos időpontját. Az időjárás felmelegedését követően számíthatunk a másik jelentős betegség a lisztharmat (Podosphaera leucotricha) megjelenésére. Az ellenük való védekezés lehetőségei: Bordóilé Neo SC varasodás ellen megelőző jelleggel, 6 alkalommal javasolt kijuttatni, levélfejlődés és termésviaszosodás között csak az alacsonyabb 3 l/ha-os dózisban. Bordóilé + Kén Neo SC varasodás és lisztharmat ellen megelőző jelleggel, 5–6 alkalommal javasolt kijuttatni, a termésviaszosodás előtt az alacsonyabb 4 l/ha dózisban. Microthiol Special lisztharmat ellen virágzás után 3–4 kg/ha dózisban javasolt kijuttatni, a fertőzés nyomás mértékétől függően legfeljebb 7–10 naponként ismételhető. A termés viaszosodása után Miltox Speciál Extra 2–3 kg/ha-os dózisban. Riza 250 EW az első tünetek megjelenésétől a fertőzés mértékének függvényében 8–10 naponta 1–2 alkalommal ismételhető 0,5 l/ha dózissal. Vondozeb Plus varasodás ellen a fajtára jellemző színesedés kialakulásáig évente 4 alkalommal használható 2 kg/ha dózissal.

3. ábra – Kajszi apiognomóniás levélfoltosság (Apiognomonia erythrostoma) – Nagygombos, 2006.

3. ábra – Kajszi apiognomóniás levélfoltosság (Apiognomonia erythrostoma) – Nagygombos, 2006.

A csonthéjasokban, cseresznyében és meggyben előforduló blumeriellás levélfoltosság (Blumeriella jaapii; Phloeo­sprorella padi) melynek következtében a leveleken lilás piros foltok néha a gyümölcs kocsányon fekete foltok, száradás jelennek meg. A betegség korai lombvesztéssel jár, melynek következménye hajtásnövekedés és termőrügyképződés csökkenés valamint a fák kondíciójának romlása. Ellene való védekezés lehetőségei sziromhullást követően Riza 250 EW 0,75 – 1 l/ha-os dózisával illetve a Vondozeb Plus 2 kg/ha-os dózisával lehetséges. A csonthéjasokban előforduló további levélbetegségek közül a legfontosabbak szilvában, cseresznyében, őszibarackban a sztigminás levéllyukacsosodás (Stigmina carpophila), kajsziban az apiognomóniás levélfoltosság (Apiognomonia erythrostoma), szilvában a polisztigmás levélfoltosság (Polistigma rubrum; Polistigmina rubra), melyek ellen sziromhullás után a Miltox Speciál Extra 2–3 kg/ha dózisban, a Riza 250 EW 0,75–1 l/ha dózisban valamint a Vondozeb Plus 2 kg/ha dózisban megfelelő védelmet nyújt.

Őszibarackban a lisztharmat (Spha­eroteca pannosa var. parsicea) gyenge növekedést és terméscsökkenést okoz a lomb idő előtti hullása miatt. A fertőzött fiatal gyümölcsök lehullanak, az érettek fogyasztásra alkalmatlanok lesznek.  A Bordóilé + Kén Neo SC gyümölcsfejlődéstől megelőző jelleggel, 5 alkalommal használható 4 l/ha dózisban. A Microthiol Special 5–7 kg/ha-os dózisban, az első permetezést fertőzésveszélyes időszakban, legkésőbb a tünetek megjelenésekor ajánlott elvégezni, és legfeljebb 7–10 naponként, a fertőzési nyomástól függően lehet megismételni.

A csonthéjasok akár a teljes termést megsemmisíteni képes betegsége a gyümölcs monília (Monilinia fructigena, M. fructicola) mely kialakulásának a csapadékos időjárás kedvez. A gyümölcsnövekedés kezdetén áztatás szerű védekezéssel az élelmezés egészségügyi várakozási idő szigorú betartása mellett Vondozeb Plus 2 kg/ha-os dózisban alkalmazható. A további szükséges kezelésekre más hatóanyagcsoportba tartozó készítményeket kell használni.

Az almatermésűekben előforduló takácsatkák, levéltetvek (0,25 kg/ha) és körtelevél bolha (0,75 kg/ha) ellen megfelelő védelmet nyújt a Pyranica 20 WP.
A növényvédő szerek biztonságos alkalmazásának érdekében minden esetben olvassák el a termék felhasználására vonatkozó előírásokat. Sikeres gazdálkodást kívánunk!

Hozzászólás a cikkhez