Aktuális cikkek

A FURIOSO-NORTH STAR

A furioso-north star egyike a három tradicionális Mezőhegyesen kialakult lófajtánknak, mely nemzeti kincseink közé tartozik.

A hagyományos lófajták tenyésztőinek nagy kihívás, hogy az eredeti értékek megőrzése mellett a jelen követelményeinek is megfeleljenek. A megváltozott körülményekhez alkalmazkodni kell anélkül, hogy az eredeti genetikában és tulajdonságokban veszteségek érnék a tenyészállományt.  A fajta kialakulásakor a kezdeti tenyészcél a középnehéz hátas és luxus kocsiló volt. Jelenleg ehhez hasonlóan továbbra is egy sokoldalúan használható, a mai kor követelményeinek is megfelelő lófajta tenyésztése a cél, melynek egyes kiemelkedő egyedei a különböző szakágakban időről időre bizonyítják a furioso-north starokban máig meglévő képességeket.

Álljon itt három példa a közelmúlt figyelemreméltó teljesítményeiből:

  1. Díjugratásban: 5084 Bűvölő Furioso I-16 „Gyúlékony II” a Magyar Lóért Kupa döntőjében III. helyezett (Lovasa: Szász Attila, tulajdonosa: Novák Pál) (1. kép)
  2. Díjlovaglásban: 5323 Furioso-123 „Lényeg” (ifjúsági korú lovasa: Fejes Kata, tenyésztője: Kucsora István) (2. kép)
  3. Kettes fogathajtásban: „A” kategóriában nemzetközi szinten minősült kettes fogat (hajtó: Sági József, tenyésztő: Domokos Gábor) (3. kép)
1. kép – 5084 Bűvölő Furioso I-16 „Gyúlékony II” Fotó: Hajdu Krisztina

1. kép – 5084 Bűvölő Furioso I-16 „Gyúlékony II” – Fotó: Hajdu Krisztina

 

2. kép – 5323 Furioso-123 „Lényeg” – Fotó: Kontli László

2. kép – 5323 Furioso-123 „Lényeg” – Fotó: Kontli László

 

3. kép – „A” kategóriában nemzetközi szinten minősült kettes fogat Fotó: Haga Zsuzsanna

3. kép – „A” kategóriában nemzetközi szinten minősült kettes fogat – Fotó: Haga Zsuzsanna

A Furioso-North Star Lótenyésztő Országos Egyesület immár több mint 25 éve fogja össze a tenyésztőket, akik sokszor önfeláldozó munkával igyekeznek megőrizni e fajtát az utókornak.  2015-ben az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretei közt – mint a rendezvény kiemelt fajtája – mintegy 80 tenyészállat bemutatására került sor. A változatos lovasbemutatókon a hagyományőrzés és a különböző hasznosítási típusok egyaránt helyet kaptak.

Az Egyesület gondozásában hamarosan megjelenik egy fajtaismertető könyv is, mely az eredeti nevén mezőhegyesi félvér lófajta kialakulását és napjainkig ívelő történetét dolgozza fel, mutatja be az érdeklődők számára. Reményünk szerint ez a kiadvány is hozzájárul majd a fajta szélesebb körű megismeréséhez és ahhoz, hogy egyre többen fedezzék fel értékes tulajdonságait, válasszák társul nemcsak a szabadidős tevékenységekhez, hanem a különböző lovassportok műveléséhez is.

Furioso North Star Lótenyésztő
Országos Egyesület

Hozzászólás a cikkhez