Aktuális cikkek

Paraffinnal impregnált kaptárak

A Hexán Kft., a MOL-csoport egyik legdinamikusabban fejlődő tagja 1989-ben alakult, és Százhalombattán, a Dunai Finomító területén működik. A hatékonyan és szervezetten ténykedő Hexán Kft. elsősorban a Dunai Finomítóban keletkező alapanyagokból állítja elő, az igények szerinti kiszerelésű, tehát kis mennyiségű termékeit, így a paraffint is.

Egy méhészetben azt szemléltették, hogy miként lehet olcsón és termelékenyen helyettesíteni a fél NB fiókok, illetve a kaptárok festését.

A kellékek: paraffin, viasz, gázpalack és égőfej, olyan méretű kád, amelyikbe belemárthatók a fiókok, egy csöpögtető tálca, valamint száraz fenyőfából készített új kaptárfiókok.

Az eljárás: miután az 50–70 százalék paraffinból és a 30–50 százalék viaszból álló elegyet kellő hőfokra – kb. 70–80 fokra – felmelegítették egy speciális kádban, a fiókokat egymás után belemártogatták, s mintegy 30–40 másodpercig főzték. (Lényeges, hogy méhegészségügyi okokból a viaszt felhasználás előtt fertőtlenítsék.) Gyakorlott személy egy fiókkal – a belehelyezés és a kivétel idejével együtt – egy perc alatt készen van. Az idő és a hőmérséklet szabályozása ilyenkor már „érzésre” történik.

Jól elkülönül az elegybe mártott és a még „szűz” fafelület

Jól elkülönül az elegybe mártott és a még „szűz” fafelület

Az impregnálás lényege: minthogy a paraffin és a viasz egyaránt víztaszítók, ezért a főzés során beleszivárognak a fába. A sikeres impregnálást a jól megválasztott hőmérséklet és a főzés ideje döntően befolyásolja. Ha túl meleg a keverék, akkor a főzést követően „lefolyik” a fa felületéről. Ha túl hideg, akkor pedig „megfolyva” szilárdul meg a deszkán, tehát nem szivárog bele kellő mélységben a fa anyagába. Ha túl sokáig főzik a fiókokat, a ragasztások kioldódhatnak. A fiókokat a kihűlés idejéig célszerű egymásra rakni egy tálcára, ami az óhatatlanul lecsepegő elegyet felfogja.

Munkatermelékenység: hozzáértők kalkulációja alapján egy fiók festéséhez három réteg kell: lenolaj vagy más alapozó, valamint két sor olajfesték. Egy fő átlagosan ötven fiókot képes naponta befesteni: az ötven fiók három sorral való átvonása tehát három napot vesz igénybe. A paraffinos-viaszos főzéssel naponta 350 fiók készre impregnálható, egy ember munkája tehát az utóbbi esetben 18-szor termelékenyebb!

Nyári nagy melegben a paraffin és a viasz mélyebben beszivárog a fába

Nyári nagy melegben a paraffin és a viasz mélyebben beszivárog a fába

Költséghatékonyság: egy fél NB fiók festése a számítások szerint 293 forint (plusz az ecset és a hígító), a paraffin és a méhviasz elegyével történő impregnálás 246 forint –, utóbbi természetesen függ az olcsóbb paraffin és a drágább viasz arányától is. Szakszerű főzés esetén akár 8–10 évig is megvédi a nedvességtől a kaptárt.

Ezt a fiókot túl hideg keverékben főzhették: az elegy megfolyva szilárdult a fára

Ezt a fiókot túl hideg keverékben főzhették:
az elegy megfolyva szilárdult a fára

Biztonsági követelmények: A főzést fedett, de nyitott helyen célszerű végezni, de alkalmas e célra a zárt, de jól szellőző helyiség is. Zárt ruházat és védőszemüveg viselete kötelező, s célszerű betartani más foglalkozás-egészségügyi szabályokat is.

A paraffinos-viaszos impregnálási módszer minden méhészetben olcsó és hatékony, ám főként a méhészeti nagyüzemeknek ajánlható. Magyarországon 300–500 méhcsalád fölöttire becsülik jelenleg az úgynevezett méhészeti nagyüzemek méretét.

Varga Károly ezercsaládos méhész a főzést követően tálcára rakja a fiókot. Mögötte a különböző időben főzött, más-más módon elszíneződött, s néhány festett méztéri fiók.

Varga Károly ezercsaládos méhész a főzést követően tálcára rakja a fiókot. Mögötte a különböző időben főzött, más-más módon elszíneződött, s néhány festett méztéri fiók.

Várföldi Judit
(+36)-20-448-6001
varfoldi.judit@hexan.hu

Hozzászólás a cikkhez