Aktuális cikkek

Speedy Max kalászosokra, kukoricára, napraforgóra

A talajtrágyák így a nitrogéntartalmú műtrágyák felvételét is számos tényező befolyásolja, melyek közül a csapadék mennyisége a legmeghatározóbb.Ahhoz, hogy a szilárd műtrágya megfelelően oldatba tudjon menni és a növények számára hasznosíthatóvá váljon legalább 20 mm bemosó csapadékra van szüksége. Sokan szembesültek több évjáratban is azzal a látvánnyal, hogy a kijuttatott szilárd nitrogén műtrágya több hétig a talaj felszínén „várta” a bemosó csapadékot.

speed1

1.ábra – A szilárd műtrágya hasznosulása csapadékfüggő

A csapadék mennyiségén túl annak eloszlása is meghatározó a nitrogén hasznosulásában. A hirtelen jövő nagy intenzitású csapadék hatására nagy a kimosódás lehetősége, a néhány mm csapadék pedig nem elegendő. Ezeknek a negatív tényezőknek a hatására akár 50% is lehet a hatóanyag veszteség. Különösen fontos, hogy a nitrát érzékeny területek növekedésével a tápanyag utánpótlás hatékonysága mindinkább előtérbe kerül. Ezért a nitrogén hatóanyag számítását érdemes úgy tervezni, hogy a tápanyag egy részét folyékony formában juttassuk ki. Fontos, hogy a nitrogént olyan folyékony formában kapja meg a növény, hogy az a számára könnyen felvehető legyen, ne okozzon túlsúlyával tápelem felvételi zavart a tápelem arányok eltolódásával, elenyésző nitrogén hatóanyag veszteséggel hasznosuljon, és ne okozzon perzselést. Számtalan esetben fordult elő már idén tavasszal is, hogy a hagyományos nitrogén oldatok erősen „megperzselték” a kalászosokat, mely szintén termés veszteséget képes okozni.

Screenshot-2016-04-28-12.55.17

sp2a

2. ábra – Hagyományos nitrogén oldat és a Speedy nitrogén szolgáltató képességének összehasonlítása – Forrás: Nutrikon Kft., 2012.

A Speedy Max (Összes nitrogén (N) 240 g/l (ebből 120 g/l karbamid-nitrogén, 60 g/l nitrát-nitrogén, 60 g/l ammónium-nitrogén), 10 g/l kén (SO3), 5 g/l cink (Zn), 0,5 g/l magnézium (MgO), 0,9 g/l bór (B), 0,8 g/l vas (Fe), 0,03 g/l réz (Cu), 0,01g/l mangán (Mn) kelátképző: EDTA) egy olyan növénykondicionáló készítmény, amelynek nitrogén tartalmához fokozatosan jutnak hozzá a növények. A fokozatosságot egyrészt a három különböző nitrogén összetevőjének köszönheti, másrészt a tápelem arányok fenntartása és a tartósabb hatás érdekében olyan tápelem feltáródást szabályozó anyagokat is tartalmaz, amely a különböző nitrogénformák felvehetőségét szabályozzák. A Speedy Max különlegessége a zeolit és az alginit tartalma, melyek eredetüknél fogva számtalan, a növények zavartalan életműködéséhez szükséges (esszenciális) tápelemet tartalmaznak feltárt formában. Az összetett hatásának köszönhetően fokozza a növényi anyagcserét, serkenti a tápelemek felvételét és a szénhidrátok termelését, amelynek eredménye a jobb kondíció és ezáltal a termés növekedése. Formulációjának köszönhetően a tápanyag szolgáltató képessége sokkal tovább tart, mint egy hagyományos folyékony nitrogén műtrágya esetében. A hagyományos folyékony nitrogén műtrágyákat nagy koncentrációban csak rövid ideig tudják felvenni a növények, de hasznosítani csak egy részét képesek, hiszen a nagy nitrogén koncentrációt a többi tápelem koncentrációja arányaiban nem tudja követni, ezáltal a nitrogén és más tápelemek hasznosulása is gátolt lesz. A Speedy Max fokozatos nitrogénszolgáltató képessége és biológiai hatása egyensúlyi helyzetet teremt a tápelem arányok között biztosítva a többi tápelem felvételét is. A Speedy Max-ban a nitrogén mellett megtalálható a kén a cink és számos mezo- és mikroelem is, amely elemek a megfelelő arányukkal nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a növényekben a nitrogén megfelelően hasznosuljon.

A kalászosok egyik legérzékenyebb fenológiai stádiuma a bokrosodás vége és a szárbaindulás kezdete időszaka. Ilyenkor differenciálódik sejt szinten a kalász, ezért fontos, hogy ebben az időszakban, megfelelő arányban, könnyen felvehető tápelemekhez jusson a növényünk. A Speedy Max 20 l/ha vagy a Radistart FL 10 l/ha + Speedy Max 15 l/ha dózisa biztosítja a megfelelő tápelem ellátottságot ebben a kritikus időszakban. A másik meghatározó időszak a zászlóslevél kiterülése és a kalászhányás időszaka. Ilyenkor a Speedy Max 10–15 l/ha dózisával a minőség javítása mellett a szemek kitelítődését is elősegítjük hozzájárulva a termésátlaghoz.

speed2

3. ábra – A Speedy nitrogénszolgáltató képessége egyensúlyban tartja a tápelem arányokat Speedy 17,5 l/ha – Galambok, 2013

A kukorica fiatalkori fejlődése alapvetően meghatározza a várható termés mennyiségét, mivel az ebben az időszakban fellépő tápanyaghiány (relatív is) negatív hatását a növény a későbbi fenológiai szakaszban már nem tudja kompenzálni. A kukorica tápanyagra érzékeny fenofázisa a 4–6 leveles fejlettsége, mert ilyenkor differenciálódik a csőkezdemény, amely meghatározó a termésátlag alakulásában. Ilyenkor a Speedy Max 20 l/ha vagy a Radistart FL 10 l/ha és Speedy Max 15 l/ha dózisának a kombinációját érdemes kijuttatni a megfelelő tápelem arányok elérése érdekében. A kukorica tápanyagfelvételének másik kritikus időszaka a 10–12 leveles fejlettség és a címerhányás közötti időszak. Ha a lehetőség (hidastraktor) adott a tápelemek kijuttatását ilyenkor célszerű a címerhányás előtti időszakra időzíteni, amikor a címer 2–3 levélben van. Ilyenkor önmagában a Speedy Max 15–20 l/ha vagy a Speedy Max 5–10 l/ha és a Radistart FL 2–3 l/ha dózisát lehet kombinálni. Címerhányás előtt a megfelelő kötés érdekében különösen hibridkukorica vetőmag előállítás vagy csemegekukorica termesztése esetén magas cink tartalmú lombtrágyát érdemes alkalmazni, mint például a Zinic 700 1 l/ha-os dózisa. Különösen jó eredményt érhetünk el, ha a Speedy Max-ot (10–15 l/ha) az Amalgerollal (3–5 l/ha) kombinációban juttatjuk ki, amelyet az alábbi felhasználás is igazol. Mélykúton 2013-ban a gyomirtást követően a kukorica 8–10 leveles fejlettségénél juttatták ki a Speedy 10 l/ha + Amalgerol 3 l/ha dózisának a kombinációját. A terület 10,5 t/ha termést adott, míg a mellette lévő területen 6 tonnás termésátlag volt. (4. ábra)

speed3

4. ábra – Speedy 10 l/ha + Amalgerol 3 l/ha nagyban hozzájárult a10,5 t/ha terméshez – Mélykút, 2013

A napraforgó a 4–6 pár leveles fejlettségénél és a 10–12 pár leveles kor és a csillagbimbós állapot közötti időszakban igényli a megfelelő tápanyag ellátást. 4–6 pár leveles korban a Radistart FL 10 l/ha + Speedy Max 15 l/ha vagy a nitrogénnel jól ellátott területeken Speedy Max 20 l/ha vagy a Radistart FL 10 l/ha + Kén-S Bór Plusz 3 l/ha kombinációját lehet alkalmazni. Érdekesség, hogy a kutatási eredmények azt igazolják, hogy azok a fém ionok, amelyek rendelkeznek, két vegyértékű formával azokat a napraforgó a vegetációs időszak elején sokkal intenzívebben veszi fel, mint a szárazanyag gyarapodás mértéke. Ezért hatékonyabb, ha még a csillagbimbós állapotot megelőzően meg tudjuk ismételni a Radistart FL 10 l/ha és a Kén-S Bór Plusz 3 l/ha-os vagy a Plantafosz Universal 4 l/ha + Kén-S Bór Plusz 3 l/ha kombinációját, melyekben megfelelő arányban felfedezhetők ezek az elemek.

2 Hozzászólás : Speedy Max kalászosokra, kukoricára, napraforgóra

  1. A Speedy Max levéltrágya kedvező élettani hatása nagy mértékben köszönhető a készítmény zeolit és alginit tartalmának. A természetes zeolitokat a növénytermesztésben elsősorban a talajok vízháztartásának, szerkezetének és kémhatásának javítására használják. A Speedy Max-ban a zeolit olyan tulajdonságait hasznosítjuk, mint az adszorpciós képessége, amikor is a levélzetre permetezett zeolit mint természetes eredetű ureaz inhibitor megköti a levélzeten található ureaz enzimet, továbbá a karbamid bomlása során képződő ammonia nitrogént. A lekötött ammónia nitrogén később ebből a kötésből felszabadítva a nitrifikació közbeiktatása nélkül, jelentős energiamegtakarítás mellett hasznosul a fehérjeszintézisben. A zeolitok, különösen a hazai zeolit tartalmú riolittufák mint egyedi hatású mikroelem trágyaféleségek kerültek beépítésre a Speedy Max-ba.
    A zeolittartalmú riolittufa ásványkompozitum rioiittufa része mint mikroelem donor, a zeolit mikrokapillarisai mint ioncsatornak funkcionálnak, aminek mozgatóerői a harmat és a napfény bejuttatva a levélzetbe a tufából kioldódó mikro- és nyomelemeket.
    (Dr. Mátyás Ernő, 2003).

  2. Tisztelt Sebestyén úr!

    Köszönjük észrevételét!

Hozzászólás a cikkhez