Aktuális cikkek

Vadásszuk le a gyomokat!

A kukoricatermesztés jövedelmezősége az utóbbi években egyre kiszámíthatatlanabb, amely az alacsony terményárak és az aszályos időjárás következménye. Ezek a tényezők arra ösztönzik a termelőket, hogy még nagyobb figyelmet fordítsanak a gyomirtó szer kiválasztására.

1. ábra – A Vizsla Pack Gold kezelés után 2 héttel, minden gyom elpusztult, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. május)

1. ábra – A Vizsla Pack Gold kezelés után 2 héttel, minden gyom elpusztult, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. május)

Olyan terméket kell keresni, amely biztosítja a kukorica tartós gyommentességét, ezáltal megakadályozza a gyomok víz-és tápanyagpazarlását, ugyanakkor kedvező árának köszönhetően a költségtakarékosságot is segíti.

A Cheminova Magyarország Kft. tavaly vezette be a Vizsla Pack nevű kukorica gyomirtó csomagját, amelynek összetevői a Rosan (proszulfuron + dikamba) és Nic-It (nikoszulfuron). A három hatóanyag kitűnően kiegészíti egymást, ezáltal tökéletes gyomirtó hatást eredményez, a már kikelt gyomok ellen. Ez a kombináció akkor biztosít betakarításig tiszta területet, ha a kezelés idejére az összes gyom kikelt. Gyakori jelenség, hogy a kukorica vetését követően hetekig alig esik eső, majd miután elvégeztük a gyomirtást csapadékosra fordul az időjárás és újra gyomosodik a terület.

Abban az esetben, ha elhúzódó gyomkelésre kell számítani, a Vizsla Pack Gold (1 db Vizsla Pack + 10 liter Successor T) a tökéletes választás, amely idén kerül bevezetésre. A Successor T hatóanyagai jelentős talajhatással bírnak. A petoxamid és a terbutilazin is rendelkezik csírázás gátló hatással. A kijuttatás után lehulló csapadék bemossa a talajba, ezáltal több hetes tartamhatással rendelkezik, amely megakadályozza a gyomok újrakelését. A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muhar-fajok, köles-fajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.)

Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül.

2. ábra – A Vizsla Pack Gold több hetes tartamhatással rendelkezik, előtérben a kezeletlen terület (Debrecen, 2015. június)

2. ábra – A Vizsla Pack Gold több hetes tartamhatással rendelkezik, előtérben a kezeletlen terület
(Debrecen, 2015. június)

A Vizsla Pack Gold-ot a magról kelő kétszikű gyomok 2–6 leveles, magról kelő egyszikűek gyökérváltás előtti állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10–20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést, a kukorica 5 leveles állapotáig. Abban az esetben, ha a fenyércirok kelése, hajtása elhúzódó, osztott kezelés javasolt. Ekkor az első permetezést a fenyércirok fejlettségéhez igazítsuk, annak 10–20 cm-es állapotában, a Vizsla Pack Gold csomagot juttassuk ki 6 hektárra elosztva, majd 8–10 nap múlva, a fenyércirok kihajtását követően ismét 0,15/ha Nic-It kipermetezése javasolt, Microbio hozzáadása mindkét kezelésnél szükséges.

A Vizsla Pack Gold évelő gyomoktól mentes területen, 6 hektár kukorica kezelésére elegendő, abban az esetben, ha erős az évelő gyom (pl. mezei acat, fenyércirok) fertőzés vagy a magról kelő egyszikű gyomok gyökérváltáson túl vannak, akkor 5 hektárra használjunk egy csomagot.

Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt, nincs gond a terület újra gyomosodásával sem.

A Vizsla Pack és Vizsla Pack Gold alkalmazása esetén utóvetemény korlátozás nincs.

A felhasználói tapasztalatok videó­mon­tázs a www.cheminova.hu oldalon érhető el.

Tóth Balázs
Cheminova
Magyarország Kft.

Hozzászólás a cikkhez