Aktuális cikkek

Amiről nem tudunk, az még létezik!

Dow AgroSciences Hungary Kft. – Vetco Kft. – Hed-Land Kft. szakmai rendezvény

Perényi József (Dow AgroSciences fejlesztőmérnök) előadását a spinetoram nevű hatóanyagról beszélt, amely egy új, a spinosynok kémiai csoportjába tartozó rovarölő szer, amelyet a Dow AgroSciences fejlesztett ki.

magyarmezsgyeA Saccharopolyspora spinosa baktérium által termelt spinosyn J és spinosyn L hatóanyagok módosításával állítják elő. A kémiai módosítás eredménye: jobb hatékonyság és UV-stabilitás.

A spinetoram hatásmechnizmusát tekintve a sejtmembránban lévő nikotin acetilkolin receptorokat aktiválja és ezzel megakadályozza az idegrendszer normális működését. A hatóanyag érintő és gyomorméregként is hat. A spinetoram behatol a levelekbe (transzlamináris hatás), így kiváló hatékonysággal rendelkezik a levelek belső részében károsító rovarok ellen is. A hatóanyag nagyon jó hatékonysággal rendelkezik a lepkefajok lárvái ellen, de néhány szívó kártevő (pl.: körtelevélbolha, vagy tripsz) is érzékeny. A spinetoramnak minimális hatása van a hasznos élő szervezetekre és kedvező toxikológiai, környezeti tulajdonságokkal rendelkezik. Mérsékelten méhveszélyes.

2009 és 2013 között szabadföldi kísérleteket végeztek annak érdekében, hogy megállapítsák a spinetoram 75 g aktív hatóanyag/ha dózisban milyen hatékonysággal rendelkezik almamoly és körtelevélbolha ellen. Kísérleteinkben a spinetoram hatékonyságát a következő hatónyagokéhoz hasonlították: spinosad, abamektin, spirotetramat, tiakloprid, kloran­traniliprol, metoxifenozid, acetamiprid. Ezek a kísérletek kisparcellán lettek beállítva, 4 ismétlésben, a spinetoram egyszeri vagy többszöri kezeléseivel. A kijuttatott vízmennyiség 500 és 1000 L/ha között volt. A hatékonyság értékelése az almamoly esetében az utolsó kezelés után a fertőzött gyümölcsök megszámolásával és hatékonysági százalék számításával történt. A körtelevélbolha esetében az élő lárvák száma szolgált alapul a hatékonyság kifejezéséhez.

Ezekben a kísérletekben a spinetoram vízben oldható granulátum (Delegate WG) formulációja volt tesztelve. A kísérleti programban részt vevő kísérletek azt mutatták, hogy a spinetoram 75 g aktív hatóanyag/ha dózisban nedvesítő hozzáadásával jó hatékonysággal alkalmazható az almamoly (Cydia pomonella) és körtelevélbolha (Psylla sp.) lárvái ellen és versenyképes a jelenlegi legjobb készítményekkel.

Papp Zoltán, a Dow AgroSciences Hungary Kft. fejlesztőmérnöke részletesen ismertette a magról kelő egy- és kétszikű gyomok, illetve a problémás kétszikűek elleni támadás legjobb ellenszereit. A növényvédelmi hatóság szakemberei megállapították, hogy szulfonil-urea típusú gyomirtó szerrel szemben a fenyércirok esetében rezisztencia áll fent. A tavaszi növényvédő szerek bemutatását a Genius-szal kezdte, mely a legszélessebb hatásspektrumú gyomirtószer egy- és kétszikűek ellen. Nagyon fontos az időzítés. Bár a készítmény képes a fejlettebb egyszikű gyomokat is pusztítani, de jobb, ha a kezelés a gyomok szárbaindulás előtti állapotában történik. A Mustang Forte hármas hatásmóddal rendelkező gyári kombináció egy- és kétszikűek ellen. Felhasználását ott javasolják, ahol az egyoldalú szerhasználat miatt a rezisztencia kialakulásának nagy a kockázata, ahol huzamosabb ideje szulfonil-urea típusú készítményeket használnak gabonafélék gyomirtására.

A búza szeptóriás levélfoltossága (Septoria tritici) – Nyugat-Európában legjelentősebb nektrortóf kórokozója. Hazánkban a korábbi években kora tavaszi csapadékos és egyben hűvös időjárásnak köszönhetően helyenként szintén igen nagy mennyiségben felszaporodott. Ez a levélfoltosságot okozó nektrotróf gombafaj ugyancsak a levelek korai leszárításával okozhat igen jelentős, akár 50%-ot is meghaladó termésveszteséget a búzavetésekben. Az előbb említett pirenofórás levélfoltossággal szemben a hűvösebb (15–20 °C), csapadékosabb időjárás teremt a fejlődéséhez szükséges optimális környezeti feltételeket. Ezekre a problémákra ad választ a Delaro nevű kalászos gombaölő szer. A készítményben lévő két legkorszerűbb hatóanyag (trifloxistrobin és protiokonazol) biztosítja ezen betegségek elleni leghatékonyabb védelmet, hosszú hatástartamot és zöldítő hatásával együtt az egyik legnagyobb termésnövekedést a kizárólag triazolt tartalmazó készítményekhez képest.

Vízhányó Róbert a kukorica és napraforgó növényvédelméről beszélt. Megemlítette a Python Optima-t, mely komplett megoldást kínál korai posztemergens gyomirtásra kukoricában, egyedülálló évelő kétszikűek elleni hatékonysággal. Azokon a területeken, ahol nemcsak a magról kelő gyomok, hanem az évelő kétszikű gyomok is megjelennek, prémium megoldásként a Python Optima-t javasolja. A Balan a benfluralin dinitroanilinek csoportjába (K herbicid-csoport) tartozik és csírázás, illetve növekedésgátlást okoz a mitózis, a fehérje és a nukleinsav szintézis gátlásával. A Runway három hatóanyagot tartalmaz. Az aminopiralid és a picloram felelősek a posztemergens hatásért. Az érzékeny kétszikű gyomok fiatal egyedei (2–4 levél) ellen kezelve tökéletes gyomirtó hatást érhetünk el, de akár a 6–8 leveles gyomok ellen is hatékonyak. A preemergens hatásért döntően a metazaklór felelős, kisebb részben az aminopiralid.

Szabados István

Szabados István

A Dow AgroSciences vetőmag ágazata a Dow Seeds, mint ahogy a márka névből is kitűnik szoros kapcsolatban áll a növényvédőszer üzletággal. A cég képviseletében Szabados István beszélt kukorica és napraforgó kínálatukról. Elmondta, hogy innovatív megoldással jelentkezik a cég a kukorica, napraforgó és repce vetőmag piacon. Nagy hangsúlyt kap a kukorica vetőmag piac döntő hányadát képviselő klasszikus lófogú, dent hibridek nemesítése és tesztelése. A termékfejlesztési kísérletek alapján a magyarországi klímához, adottságokhoz legjobban illeszkedő hibridek kerülnek kiválasztásra. A magyarországi Dow Seeds csapat feladata, hogy a lehetőségeknek legjobban megfelelő genetikát, technológiát ajánlja a termesztéshez.

Hornyák Szabolcs

Hornyák Szabolcs

A megtermelt termékeket el is kell adni. Ebben próbált segíteni tanácsaival Hornyák Szabolcs, a Hungrana Kft. képviseletében. A cég Európa legjelentősebb kukoricafeldolgozó vállalataként több mint 100 éve meghatározó szereplője a magyarországi élelmiszeriparnak. Az itt készült természetes cukor- és keményítőféleségekkel, alkohol- és takarmány alapanyagokkal nap mint nap találkozhatnak a fogyasztók, amikor tejterméket, péksüteményeket, lekvárokat vagy üdítő- és szeszesitalokat vásárolnak, vagy akár ezek papírcsomagolását veszik a kezükbe. Ők állítják elő a GreenPower E85 néven forgalmazott, megújuló energiaforrásból készülő bioetanol üzemanyagot. Kizárólag magyar kukoricát dolgoznak fel, éves szinten több mint egymillió tonnát. A magyar termékek előállításához szükséges gőz kétharmadát pedig környezetbarát módszerrel, biomassza kazán segítségével állítják elő.

Dankó Róbert a Dow AgroSciences kertészeti készítményeit mutatta be, kezdve a Reldan-nal, mely rendkívül széles hatásspektrumú, molykártevők, tetvek és bogárkártevők ellen. A Goal Duplo a magról kelő gyomok ellen hosszú tartamhatással rendelkezik. A Dithane inaktiválja a gombasejtben lévő enzimeket. Nagyon erős kontakt hatással rendelkezik. A manokoceb a ditiokarbamátokhoz tartozik (FRAC M csoport) és a lebonyolító folyamatokat gátolják.

Nagy Géza, a VETCO Continental Hungary Kft.-t, annak forgalmazott növényvédő termékeit mutatta be. Kiemelte, hogy a kft. egy független cég, amely kizárólagos hazai forgalmazója termékeinek. A fokozatosan bővülő választékukban egyrészt a főbb kultúrákban lényeges problémák megoldására alkalmas generikumok vannak, másrészt olyan, eddig kevéssé ismert vagy mindeddig ismeretlen gyártók innovatív termékei, amelyek a kémiai növényvédő szerek EU-szerte meghatározó visszaszorulásával és a környezetkímélő termesztést előnyben részesítő szabályozással kaptak lehetőséget számottevő piaci részesedés megszerzésére.

Balogh Lajos és Diriczi László

Balogh Lajos és Diriczi László

A Hed-Land Hungary Kft. Balogh Lajos és Diriczi László képviselték. A szakemberek szerint a megfelelő szintű, fajspecifikus tápanyagellátás lehet a biztosítéka a termesztésbe fektetett tudás, energia és tőke hatványozott megtérülésének. A cég a tápanyagellátás magas szintű hatékonyságát a formulációs technológia fejlesztésével érte el. Az almában, is mint minden növényben az egyes tápelemek biztosítják a növekedéshez, fejlődéshez szükséges alapokat, harmonikus együttlétük biztosítja a biokémiai folyamatok zavartalanságát. A tápelemeknek mennyiségben is, és egymáshoz viszonyított megfelelő arányban is rendelkezésre kell állniuk ahhoz, hogy a termés mennyisége minősége és tárolhatósága kielégítő legyen. Ezekre ad megoldást például a Headland Komplex, mely rutinszerű kezelésként bármely kultúra intenzív fejlődésekor, vagy stressz gyengítette állományban, 10–14 napos intervallumokban használható. A Headland Alga egy északi-tengeri barna alga kivonatot tartalmazó készítmény, mely gazdag növényi hormonokban, ezen kívül tartalmaz nitrogént, foszfort és káliumot. Természetes hormontartalmuk növeli a növények stressztűrő képességét (pl. fagytűrés), serkenti a sejtek képződését, a termés mennyiségét és pozitívan alakítja minőséget is. Főleg kukoricában, búzában, repcében használható a Vertex, mely egy magas nitrogén tartalmú levéltrágya, amely egyéb mikroelemeket is tartalmaz. Segíti fenntartani és fokozni a termés mennyiségét stressz okozta problémák esetén, amikor a növényeknek hirtelen tápanyagra van szükségük. Alkalmazása nélkülözhetetlen, kifejezetten hatékony, amikor a növény intenzív növekedési fázisban valamint kedvezőtlen időjárási körülmények között van.

Hozzászólás a cikkhez