Aktuális cikkek

Előzzük meg a gombabetegségeket

– korai védekezés indoka őszi árpában és őszi búzában!

A cikk írásának pillanatában (február vége) már biztosak lehetünk benne, hogy a tél ismét „tavasziasan” múlt el. Az előrejelzések nem jeleznek komoly hőmérséklet csökkenést, ugyanakkor ismerjük az elmúlt időszak (februárban több helyen 100 mm feletti csapadék mennyiség) nedves körülményeit.

1. ábra – Őszi árpán kialakult levélfoltosság (hálózatos levélfoltosság) tünet február végén (2016.02.25.) (Fotó: Varga, 2016)

Kijelenthetjük, hogy a hátunk mögött hagyott tél egymást követően a harmadik olyan téli időszak volt, amikor az átlaghőmérséklet az átalgon felül alakult és mezőgazdasági szemszögből egyáltalán nem tudtuk kihasználni ezen fontos időszak előnyeit. Növényvédelmi és ezen belül is a növénykórtani szempontokat tekintve ez a környezeti hatás kifejezetten sok veszélyt rejt magában – bármelyik kultúrnövényt tekintjük –, amely fokozottan érvényesül a kalászos gabonák esetében is.

Kronológiai sorrendben a teljesség igénye nélkül tekintsük át az elmúlt enyhe téli időszakok kalászos gabonákra gyakorolt növénykórtani következményeit:

  • 2013/2014 enyhe tele – következménye 2014-ben, addig sosem tapasztalt országos sárgarozsda járvány;
  • 2014/2015 enyhe tele – következménye március második felében nagyon korán és agresszíven fellépő szeptóriás levélfoltosság, majd a vegetáció későbbi szakaszában jelentkező országosan tapasztalt búza fehéredés szindróma;
  • 2015/2016 enyhe tele – jelenleg nem tudjuk mit tartogat a meginduló tavaszi időszak, de a következőkben bemutatásra kerülő őszi árpa növénykórtani eseménye figyelmeztet és nem szabad és nem érdemes a korai védekezéseket fél vállról vennünk. Amint a terület és időjárás megengedi el kell kezdeni az őszi árpák és őszi búzák fungicides állományvédelmét!

2016. február 25.-én őszi árpában tartott területszemle során az 1. ábrán látható tünetes leveleket találtuk (hőmérséklet 9 ºC).

Az őszi árpa területen fertőzött leveleket gyűjtöttünk, majd ezeket a fertőzött leveleket 48 órán keresztül nedves kamrában inkubáltuk, amely meglepő eredményt mutatott. A 2. ábrán látható sztereomikroszkópos felvétel mutatja, hogy a kórokozó gomba ezen időszakban is megfelelő és optimális körülmények között, gyors és intenzív sporulációra képes (erőteljes fertőzési potenciál).

3. ábra – A Drechslera teres többsejtű konídiumának sejtjeiből megindult a csíratömlő fejlesztése (fertőzőképesség) (2016.02.27.) (Fotó: Varga, 2016)

3. ábra – A Drechslera teres többsejtű konídiumának sejtjeiből megindult a csíratömlő fejlesztése (fertőzőképesség) (2016.02.27.) (Fotó: Varga, 2016)

A 3. ábra fotója a kórokozó életképeségét mutatja, amelyen láthatjuk, hogy két órát követően a konídium sejtjeiből megindult a csíratömlő fejlesztése. Gazdanövényen ezek a csíratömlők a levélszövetbe hatolnak és létrejön a fertőzés.

A tapasztaltak alapján összegezhetjük, hogy február végén „indulásra” kész kórokozó jelenléte kimutatható az őszi árpa területeken. A tüneteket a hálózatos levélfoltosságot okozó kórokozó gomba a Drechslera teres (teleomorf: Pyrenophora teres) idézte elő. Jelenleg még nincs  nagy „baj”, mivel a felvételezett területen is a fertőzött levelek száma minimális, de optimális körülmények között a levélfoltosságok gyors terjedésére számíthatunk, kiemelt figyelemet fordítva az őszi árpa állományokra, de  a korábbiakban ismertetett tényeket is szem előtt tartva az őszi búza területek is fokozott veszélynek vannak kitéve. Az őszi kalászosok esetében időben elvégzett gombaölő szeres védekezésre van szükség, hogy megelőzzük a kórokozók esetleges erőteljesebb fertőzését!

Az őszi kalászosok első gombaölő szeres védelmében a felvetett indokok függvényében joggal foglalhat helyet az epoxikonazol hatóanyag! Az FMC/Cheminova gombaölő szere a Rubric egyedien magas epoxikonazol (125 g/l) hatónyagtartalmú készítmény. A Rubric az őszi és tavaszi kalászos gabonákban 1 l/ha-os dózissal alkalmazható, széles hatásspektrumú gombaölő szer, kiemelt hatékonysággal rendelkezik rozsdabetegségek (sárga- és vörösrozsda), levélfoltosságot okozó kórokozó gombák széles spektruma (szeptóriás, pi­re­no­fórás, rinhospóriumos le­vél­folt­osság) ellen. (A kalász­vé­de­lemben a fuzárium elleni technológiákban is kiváló kombinációs partner.) Egyedi formulációjának köszönhetően kiváló oldékonysági paraméterekkel rendelkezik, a kijuttatást követően gyorsan felszívódik és hosszú hatástartamot biztosít a növényben, ezért korai kijuttatási időpontban a kalászos gabonák gombabetegségei ellen alkalmazható kiváló gombaölő szer. A készítmény 2014-ben felvette a versenyt a több hatóanyagú készítményekkel is.

4. ábra – A Rubric 1 l/ha + Plantafosz Réz 3 l/ha-os dózisa csökkentette legnagyobb mértékben a levélfoltosságot okozó kórokozó gombák fertőzését (Vas megyei Kormányhivatal NTI, Nemesrempehollós, 2014) (Kezelés: 2014.04.18. - értékelés: 2014.05.19.)

4. ábra – A Rubric 1 l/ha + Plantafosz Réz 3 l/ha-os dózisa csökkentette
legnagyobb mértékben a levélfoltosságot okozó kórokozó gombák fertőzését (Vas megyei Kormányhivatal NTI, Nemesrempehollós, 2014) (Kezelés: 2014.04.18. – értékelés: 2014.05.19.)

A kijuttatás módját és időszakát az adott évjárat és a tervezett védekezések száma határozza meg, de minden esetben a megelőzésre kell törekedni. A Rubric  javasolt kijuttatási időpontja a gabona kétnóduszos állapota. Ebben az időszakban javasoljuk kijuttatni kalászosokban a Plantafosz Réz készítményt is 3 l/ha dózisban, amely egyszerre biztosít könnyen felvehető nitrogént, foszfort, káliumot és a nitrogén hasznosulásához elengedhetetlen rezet, valamint foszfonát hatóanyagának köszönhetően növénykondicionáló hatást. A Plantafosz Réz Rubric-kal történő együttes alkalmazása fokozza a szisztémikus epoxikonazol hatékonyságát (4. ábra).

A Rubric jól kombinálható a Saracen Pack (floraszulam + tri­be­nuron-metil + tifenszulfuron-metil) ikercsomagolású gyomirtó szerrel és jól keverhető rovarölő készítményekkel (Rapid CS) is.

Figyelem: A Rubric 10% kedvezménnyel vásárolható meg a 2-nódusz Pack csomagban!

További információ: Rácz Tibor 20/9438-698

Dr. Varga Zsolt
FMC/Cheminova Magyarország Kft.

Hozzászólás a cikkhez