Aktuális cikkek

A termőföld, a jó kondíciójú talaj az élet bölcsője!

Lassú a folyamat, de a világ érezhetően az öko, a bio, az egészséges ételek, termékek felé fordul. Ezt a folyamatot azonban fel lehet és fel is kell gyorsítani! Ennek elkötelezett hívei a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete – Ökológiai Termék Előállítók Klasztere tagjai, akik valamennyien a mezőgazdaságban érdekelt mikro- és kisvállalkozók.

magyarmezsgye

November 14-én a fentebb nevezettek szervezésében rendezték meg az V. Földész Fórumot, ahol szép számmal jelentek meg mind az előadók, mind az érdeklődők körében gazdák, biológusok, feldolgozók,  méhészek, kutatók, érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetek képviselői.

A megnyitó során a felszólalók is kiemelten hangsúlyozták, hogy fontos a termelői kedv erősítése, a termék értékesítése, a piaci kínálat felmérése, a termékek feldolgozásának fokozása. Obreczán Ferenc a MAGOSZ főtitkára szerint fontos, hogy a vidéken élő emberek még gondolatban se jussanak el odáig, hogy a városban akarjanak dolgozni. Dr. Ratkos József egyesületi elnök örömét fejezte ki, hogy újra összejöttek mindazok, akik tenni kívánnak a helyben termelt élelmiszerekért, azok feldolgozásáért, értékesítéséért, valamint nagyon fontosnak tartja a termelők és a fogyasztók közvetlen kapcsolatát. Sarkadiné Ruzsinszki Ágnes a NAK megyei igazgatóságának vezetője valamint szerb, román vendégek egybehangzóan elmondták, hogy az emberek többsége, ha máskor nem is, de egészségük megóvásakor azonnal az ökológiai módszerekkel termelt ételek felé fordulnak.

magyarmezsgye

Dr. Rodics Katalin előadásában arról szólt, hogy a földi élet minden formájának (nemcsak a vadon élők) sokféleségét meg kell őrizni, komponenseit fenntartható módon kell használni, a genetikai források hasznosításából – az élővilágból származó – hasznot igazságosan kell elosztani.

Dr. Bardócz Zsuzsa professzor, táplálkozás-élettani kutatási eredményeiről tartott kimerítő előadást, melyben hangsúlyozta, hogy az élelmiszereink tartalmazzák az összes mezőgazdaságban használt szer maradékanyagait, valamint a „…természet határt szab annak, hogy mi mivel és ki kivel tud közösülni és utódokat létrehozni.”

Dr. Darvas Béla professzor az európai élelmiszerbiztonság és problémáiról tartott előadást kiemelve, Magyarország az intézkedések terén nagyon kedvező helyet foglal el. Dr. Roszik Péter 2015–2020 ökológiai programjának megvalósítása ellenőrzött körülmények között című előadásában elmondta, hogy az ökológiai gazdálkodás támogatása leválik az Agrár-környezetgazdálkodásról és önálló programként fog működni. Ez azt is jelenti, hogy bár forrásai keretbe zártak, nem versenyeznek a biogazdák más környezetgazdálkodási forrásokkal. A hazai mezőgazdaságban 1993-ban jelent meg a biotermesztés. 2001-ben még 78 ezer hektáros területen, addig mára már 130 ezer hektáron folyik a vegyszermentes gazdálkodás. Az agrárágazat célja, hogy az ökogazdálkodásra használt terület elérje a 300 ezer hektárt. Szerencsére a következő Európai Uniós támogatási rendszerben a vegyszermentes élelmiszerek is már kiemelt szerephez jutnak, így a biogazdálkodás is.

Dr. Márai Géza Magyarország felzárkózási esélyeiről beszámolva elmondta, hogy azokban az országokban, ahol az ökológiai gazdálkodás intézményesen jól beágyazott, ott állandó a piaci növekedés és az ökológiai területek növekedése. Európában számos ország biztosít széles körű támogatási intézkedéseket, többek között közvetlen kifizetés, tanácsadói szolgálat, kutatások, ellenőrzési díj átvállalás és marketing tevékenység formájában.

1 Hozzászólás : A termőföld, a jó kondíciójú talaj az élet bölcsője!

  1. Mindenki, aki az ellátási lánc aktívája ! Jelen korunk, a XXI. század nagy ígérete, hogy ” Ha majd a szellem napvilága süt be minden ház ablakán, akkor mondjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán…!
    Felnőttek, kicsinyeiket féltve őrző Anyukák! A gyermek jövőbeni sorsa, nem a fogamzása pillanatában kezdődik, hanem az anyu előéletének is függvénye. A fogamzás után, az embrionális állapot. a poszt embrionális fázis, pedig determinánsa a fejlődés kori táplálkozási szokások,táplálék források teljes értékű, mérgektől mentes , ásványi anyagokkal, vitaminokkal, tartalmas fehérjékkel, szénhidrátokkal, telítetlen zsírsavakkal stb., mint komponensekkel fogyasztott teljes értékű élelmiszereknek.A szemlélet váltást, igazítani kell a jelenlegi környezeti tényezőkhöz. Valóban az egészséges élet bölcsője, a teljes értékű nyers terméket termő talaj! A feldolgozás, majd a tárolás, fogyasztás, az étrend, a mozgás kultúra életmentő, élet minőséget meghatározó tényező sorsuk alakításában. A termék előállítás, az összefogás a közellátásért, ma már szükségszerű, elodázhatatlan. Olvasó ! Segítsd akaratunkat. Gyere Te is és hozz magaddal, értő, felelősséget vállaló Cimborákat. Várunk. Legyen áldott, békés Karácsonyi Ünneped és Boldog Új Éved!

Hozzászólás a cikkhez