Aktuális cikkek

Figyelj, kicsi csíra!

A téli időszakban, amikor kevés a friss zöldség és gyümölcs, fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag csírát. Nálunk még az a bevett gyakorlat, hogy a kicsírázott növényt elültetjük s várjuk a növekedését, hogy előbb-utóbb termést hozzon. Pedig érdemes már csíra formájában fogyasztani. Íme néhány csíra s azok jótékony hatása!


Lucernacsíra

A lucerna, noha magja legkisebb a hüvelyesek között, tápérték szempontjából a legelső a csírák tekintetében, mivel nagyon igényes, kényes növény, gyökerei akár 30 méterre is kiterjedhetnek a földben, hogy hozzájussanak a legmegfelelőbb ásványi anyagokhoz, és más tápanyagokhoz. A lucerna az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb fajta. Ráadásul mesésen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, fehérjében, és minden esszenciális aminosav megtalálható benne, mérgeket semlegesítő és kihajtó hatása minden más meg vizsgált ételét felülmúlja. Növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenálló képességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, példáil az ízületi gyulladásoktól véd. Segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését, és beállítja az optimális kalcium-foszfor arányt (2:1) a szervezetben. A lucerna csírában megtalálható szaponin nevű vegyület az érfalakról lekaparja, és feloldja a lerakódásokat. Megelőzhető ezért vele a komoly érszűkület. Csökkenti a vércukorszintet, mert tisztítja a hasnyálmirigyet. Gyomorfekélynél azért tud segíteni, mert egy finom bevonatot képez a gyomor nyálkahártyáján. Ezáltal meg is védi. Serkenti a tejtermelődést szoptatós édesanyáknál. A benne lévő növényi hormonok miatt kiváló ösztrogén hatása van, amely például segíthet a mellrák megelőzésében.

Vörösherecsíra

Párban a lucerna csírával képesek felerősíteni egymás hatékonyságát. Készült egy keverék, amely kifejezetten erre tulajdonságra épül. Miskulancia. Retek is található benne, nem véletlenül, erről majd később. A vöröshere az összes nyomelemet tartalmazza, amire szüksége van a szervezetnek. Azért fontos, mert gond nélkül be tud épülni a szervezetbe. Elsősorban ezért javasolt ízületi és reumás bántalmak csillapítására. Táplál, erősít, tisztítja a vért. Képes ugyanúgy bevonatot képezni a gyomor- és bélfalon, mint a lucerna csíra. Görcsoldó, ez az ásványi anyagok tartalma miatt van. Gondoljunk a lábszáron jelentkező ikra görcsre, ami ez esetben Ca-hiány. Hurutos betegségnél nyálkaoldó. Termékenység fokozó magas ásványi anyag tartalma miatt. L-borostyánkősavat tartalmaz – valamivel kevesebb mennyiségben, mint a lucerna csíra – ami nagyon fontos, olyan elváltozásoknál, amelyek nem jó indulatú folyamatok, hatékony növény lehet (elsősorban az enzimtartalma miatt).

Repcecsíra

Sajnos nagyon kevesen fogyasztják, pedig nagyon magas az omega-3 és az omega 6 olajtartalma, melyek a csírákban kiegyensúlyozzák egymás hatását. Közvetlenül hat a szív munkájára, és az érfalak rugalmasságát adja vissza. Megakadályozza a szívkoszorúerek meszesedését. Javítja a szem hajszálereinek vérellátását. Magas a K-, E és D-vitamin tartalma. Nagy segítségre van a bőrnek, mert a szervezetünkben lévő kollagén termelődését segíti elő. Ennek következtében változik a bőr rugalmassága. Lassúbb az öregedési folyamat. Egyensúlyban tarja a bőr vízháztartását is, tehát szépít! Emeli a vörösvértest számot. Csökkenti a magas koleszterinszintet. Hat a lép tárolási betegségeire. Csökkenti a vörösvértestek szétesését. Sárgás színű kellemes ízű csíra.

Retekcsíra

Természetes antibiotikumok közé tartozik. Fontos tudnunk, hogy hatékony vértisztító hatású. Egyik kiemelkedő hatása a hőtermelés. Ha nem teszünk hűtőbe egy doboz retek csírát, akkor egy nap után észrevesszük, hogy meleg a közepe. Ezért hűtés nélkül hamar tönkremehet. Ezt a tulajdonságát a szervezetünkben hasznunkra tudjuk fordítani. Ízületi betegségeknél – mivel a hőtermelés által tágítja az ereket –, felgyorsítja a vérkeringést. Így az ízületek környékén bővebb lesz a vérellátás, és a lerakódott salakanyag gyorsabban tud távozni. Sok folyadékot kell inni hozzá. Nagyon erős a hatása. Fontos tudni, hogy retekből nem szoktunk megenni tíz-húsz fejet egyszerre. Itt nagyon érvényesül az a hatás, hogy több vegyülettartalom van egy piciny csírában, mint a kifejlett növényben. Az emésztőrendszert képes oly mértékben tisztítani, hogy ez többszöri székletürítést eredményezhet.

Napraforgócsíra

Ki kell emelnünk a foszfor- és a kalciumtartalmát, amire a csontoknak, fogaknak is szüksége van. Kell az izomtónushoz. Magas a vastartalma segíti a vörösvértestképzést, réztartalma a vasfelhasználáshoz szükséges. Amikor learatjuk a napraforgó csíráját, barna a kés pengéje, mert sok jódot tartalmaz. A jód a pajzsmirigyhormon alkotórésze. Magnézium-tartalma az izom, agy tüdőszövetek működését segíti. Magas fehérjetartalma van, kb. 20–25% közötti. Érdemes felfigyelni a nőknek a napraforgó csírára, mert sok benne a niancin. A niancin bőrvitamin. Ápol, szépít, táplál. Sok klorofillt tartalmaz. Könnyíti az asztmás betegek légzését. Tartalmaz olyan fehérjéket, melyeket nem tud a szervezetünk előállítani.

Vöröskáposzta-csíra

Elsősorban az ér eredetű, vérsejtképző illetve vegyes daganatokra leghatásosabb. Magas vastartalommal rendelkezik. Vörös színe fehéríti a bőrt, szép, porcelános lesz. Bőrön keresztül, verejtékkel képes eltávolítani a méreganyagot. Tartalmaz U-vitamint (metil-metionin – elősegíti a gyomor és a bélrendszer sérült nyálkahártyájának a regenerálódását). Segíti a májfunkciót a méregtelenítést. Csökkenti a koleszterin és triglicerid szintet. Magas a K-vitamin tartalma, szükséges a véralvadásnál. Csökkenti a fokozott szembelnyomást. Zöld hályognál segíti a látást. Legaktívabban a benne található telomeráz enzim, amely segíti a sejtek megújulását, lassítja az öregedés folyamatát. Erős gyulladás csökentő hatása van.

Búzacsíra

A daganatos embernek önbizalmat ad, mivel segíti a gyógyulásban. Gyors segítség méregtelenítési folyamatoknál, megújítja a beteg sejteket. A benne lévő enzimek nem engedik a rosszindulatú sejtelváltozásokat szaporodni. Magas a szelén- és a krómtartalma. Elősegíti a vércukor szinten tartását. A búzacsíra gyógyító ereje magas vitamin és ásványi anyag tartalmának köszönhető. A daganatos és szív-érrendszeri betegségek megelőzésében, az emésztési folyamatok könnyítésében, a csontvédelemben játszik kitüntetett szerepet. A gazdag E-vitamin, folsav, foszfor, kálium, magnézium, cink és B-vitamin forrás. Méltán nevezhető szív és csontvédő, rákmegelőző tápláléknak. Hat a pszichére, személyiség zavaroknál hatásos gyógyító. Minden belső elválasztású mirigy működését segít szabályozni. A kötőszövetek rugalmasságát biztosító L-borostyánkősavat tartalmaz, amelyet szervezetünk csak egy bizonyos életkorig képes saját maga előállítani.


Hozzászólás a cikkhez